Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Hvordan håndterer man ufrivillig barnløshet?

Hvordan håndterer man ufrivillig barnløshet?

En sterk lengsel etter barn og usikkerheten om når savnet blir oppfylt, kan føles utrolig tøft, utfordrende og urettferdig. Hvorfor er det så lett for noen å bli gravide, mens andre må slite lenge? Ofte er det en forklaring og hjelp å få, men i noen tilfeller er det ingen åpenbar grunn til at man ikke klarer å bli gravid.

Hvorfor er det vanskelig å bli gravid?

Det er flere faktorer som gjør at det kan være vanskelig å bli gravid. Delvis kan det ha med alder og livsstil å gjøre. Det kan også være knyttet til sædceller eller livmor og egg. I noen tilfeller finner man ingen reell årsak til at graviditeten uteblir. Da er rådet rett og slett å fortsette å prøve, eller tenke på alternative veier til barn.

Når kan du søke hjelp for ufrivillig barnløshet?

Etter et år med regelmessig ubeskyttet samleie uten å bli gravid, er det mulig å søke hjelp. Da kan du henvende deg til en gynekologisk klinikk, kvinneklinikk eller infertilitetsklinikk på sykehuset. Der starter en undersøkelse med mål om å finne en årsak til infertiliteten.

Her kan du lese om ufrivillig barnløshet hos 1177.

Etter en undersøkelse vil legen foreslå behandlinger basert på årsaken. Det kan være for å stimulere eggløsning, inseminasjon av spermier, eller IVF. En behandling kan også være endrede livsstilsvaner, som å gå ned/gå opp i vekt eller slutte å røyke.

Er det vanskelig å bli gravid etter en spontanabort?

Det finnes ingen studier som viser at det er vanskelig å bli gravid igjen etter en spontanabort. Kroppen tilpasser seg ofte raskt etter en spontanabort, noe som gjør graviditet mulig igjen innen et par uker.

Hvordan håndtere ufrivillig barnløshet?

Det finnes ikke noe enkelt svar på hvordan man skal håndtere ufrivillig barnløshet på egen hånd. En stor lengsel etter barn som ikke blir besvart, vil føles stressende på mange plan. Det kan da føles godt å fortelle venner og familie og også forklare hvordan du ønsker å bli behandlet i din lengsel etter barn. Ved å være ærlig mot dine nærmeste om hvilken støtte du trenger, er det større sjanse for at du får akkurat det.

Som pasient kan du få hjelp til å håndtere ufrivillig barnløshet ved å snakke med en rådgiver på sykehuset eller klinikken du er på. Rådgiveren skal være der som støtte gjennom hele prosessen.

Hvordan søker jeg hjelp?

Ønsker du hjelp til å utrede ufrivillig barnløshet, kan du kontakte din nærmeste gynekologisk klinikk. Ved å kontakte helsestasjonen kan du enkelt finne ulike gynekologiske klinikker avhengig av hvilket fylke du er i. Det er også mulig å henvende seg til kvinneklinikker eller en infertilitetsklinikk på et sykehus.

Her kan du lese mer om infertilitet.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer