Hva trenger du egentlig å tenke på rundt trening når du er gravid? Og finnes det noen form for trening som passer alle gravide? Vi svarer på dine spørsmål om trening under graviditet.
Hver kvinne og graviditet er unik, derfor er det vanskelig å formulere generelle råd om gravidtrening. Dine tidligere treningsvaner, eventuelle smerter eller medisinske komplikasjoner vil være avgjørende for hvordan graviditetstreningen kan utformes.
Det som er felles for alle gravide er endret tyngdepunkt, i tillegg til det økte trykket nedover som den voksende magen bidrar til. Derfor er det både bra og viktig å styrke bekkenbunnen gjennom ulike øvelser og klemmetrening. Det vil gjøre det lettere å håndtere den stadig tyngre graviditeten og de hormonelle påvirkningene, slik at du føler deg bedre gjennom svangerskapet. Også etter fødselen er det godt å ha kontroll over bekkenbunnen for å kunne komme tilbake til normale funksjoner og styrke. For tilpassede øvelser du kan gjøre for bekkenbunnen din, se videoen «Styrk din indre sylinder».
Å trene muskler som påvirker kroppens posisjonering og holdning er bra ettersom den voksende magen endrer kroppens tyngdepunkt. Disse musklene er rygg, sete og dyptliggende stabiliserende magemuskler. Ved å trene disse musklene kan du redusere risikoen for vanlige ryggproblemer som oppstår både i forbindelse med graviditet og perioden etter fødsel. Øvelsen kan også styrke ryggraden og bidra til å redusere noe smerte, samtidig som øvelsen vil bidra til at du føler deg bedre.
Det føles vanligvis godt å finne aktiviteter som bidrar til *regelmessig bevegelse*. Du kan selv prøve deg frem til denne aktiviteten! Mange gravide setter pris på følelsen av vektløshet gjennom svømming og følelsen av å strekke ut den ømme kroppen under graviditetstilpasset yoga. Andre ønsker å delta i aktiviteter eller sporter de vanligvis driver med, men tilpasser intensiteten og bevegelsesomfanget etter svangerskapet. For mange føles det godt å gå i rolig tempo i frisk luft, forutsatt at man ikke lider av bekkenløsning.
Et godt mål for trening under svangerskapet er å trene for å *opprettholde* kondisjon og styrke, og tørre å belaste kroppen i naturlige bevegelser, fremfor å strebe etter topp ytelse. Det er bare du som vet hvilken treningsform som passer deg best, så se på hvem du er som person og tenk på hvordan du kan ha det best mulig både i svangerskapet og etterpå.
Trening skal ha fokus på trivsel og skje dersom det føles bra. Hvis du har mye smerte, kan det hende at trening ikke er svaret. Ikke press deg selv mot noe som koster deg alt for mye kraft. Hvis det betyr mye mer hvile enn du er vant til, prøv å akseptere det og gi slipp på kravene til fysisk ytelse.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey