Forskjellen mellom et «normalt» svangerskap og et tvillingsvangerskap

Verifierat av

Sophie Saidac

Barnmorska

Forskjellen mellom et «normalt» svangerskap og et tvillingsvangerskap

Verifierat av

Sophie Saidac

Barnmorska

Den gledelige nyheten, eller i noen tilfeller sjokket, ved å bli forelder kan nettopp ha lagt seg når ultralydskjermen viser to små hjerter som slår i stedet for ett. Spørsmålene for det videre svangerskapet og det kommende foreldreskapet ble kanskje plutselig flere, samtidig som noen spørsmål nettopp ble besvart.

Å bli tvillingforeldre er utvilsomt en unik opplevelse, ettersom kun 1-2 % av alle svangerskap er tvillingsvangerskap. Å vente to barn kan føles fantastisk, men også skremmende. Fra du får beskjeden om at det er to barn i stedet for ett i livmoren, blir det en annen graviditet.

At du venter tvillinger, kan forklare hvorfor du var veldig kvalm som gravid, følte deg ekstremt trøtt og at det føles som om magen hadde begynt å blåse seg opp altfor tidlig. Klassiske graviditetssymptomer som tretthet og kvalme kan bli sterkere med tvillinger, på grunn av økt nivå av graviditetshormoner.

Forskjellen mellom tvilling- og enkeltgraviditet er at tvillingsvangerskap teller som et “risikosvangerskap”. Dette skyldes den økte fysiologiske belastningen kroppen utsettes for når man venter to barn. Det får mange til å lure på: må et svangerskap som ofte er forbundet med glede og forventninger kalles en risiko, og hva betyr det i praksis?

Tvillingsvangerskap skiller seg fra hverandre. Noen er mer kompliserte enn andre, og ultralyden avgjør hvilken type tvillingsvangerskap som forventes. Basert på ultralyden settes det opp en plan for resten av svangerskapet. Dette kan variere, men ofte betyr det flere besøk på helsestasjonen. Noen går hver uke og andre annenhver uke. Det kan også være aktuelt at svangerskapet følges opp ved spesialistbarselomsorgen, som ofte er tilknyttet sykehuset. Under besøkene møter du jordmor, lege og ultralydenheten. Sammen med legen planlegges den kommende fødselen. Dette skiller seg fra en enkeltgraviditet da planlegging kun skjer i isolerte tilfeller dersom det kun er ett barn i magen – mens det planlegges i alle tilfeller for tvillingsvangerskap.

Ved flere anledninger i løpet av svangerskapet sjekkes tvillingene ved hjelp av ultralyd, og ved enkeltgraviditet tilbys vanligvis kun to ultralyder dersom det ikke er noen avvik. I tillegg til fødselsplanlegging og ultralyd, er hensikten med besøkene å oppdage tegn på avvik i svangerskapet. Jordmor tar blant annet blodtrykks- og urinprøver. Dette er de samme kontrollene for alle gravide, men for de som venter tvillinger, tas de oftere.

Tvillinger blir ofte født for tidlig. Å føde for tidlig betyr å føde før uke 37+0. Anbefalingen er å sette i gang fødselen uke 38, men kvinnen velger selvfølgelig selv om hun vil fortsette svangerskapet eller ikke. Grunnen til at mange tvillinger velger å komme ut tidligere, er rett og slett fordi det ikke er nok plass når det er to der inne. Så ofte, gjennom en felles beslutning om at livmoren er for trang, bestemmer de seg for å starte reisen utenfor livmoren sammen.

Du finner flere artikler om samme emne under kategorien «Tvillinger»!

Kilde: 1177.se

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer