Tvillingsvangerskap: Første, andre og tredje trimester

Tvillingsvangerskap: Første, andre og tredje trimester

Hvert år blir det født rundt 110 000 barn i Sverige, og omtrent 1-2 % av barna som blir født er tvillinger. Akkurat som et vanlig svangerskap er en tvillinggraviditet inndelt i tre perioder kalt trimester – hvert av dem på omtrent tre måneder. De fleste har nok ikke engang tenkt tanken på at det kan være to, så det er helt normalt å føle bekymring, og beskjeden tar vanligvis lengre tid å ta inn over seg. Det er helt normalt!

Første trimester: Når graviditetstesten er positiv

En positiv graviditetstest er utgangspunktet for første trimester av et svangerskap, uansett om du venter ett eller flere barn. Den første menstruasjonen er den samme som for alle gravide – helt til det er på tide å ta ultralyd.

Hvilke graviditetssymptomer har man med tvillingsvangerskap?
Akkurat som de aller fleste svangerskap kommer symptomer som kvalme, stramme bryster og tretthet i tillegg. Ved tvillinggraviditet kan disse symptomene oppleves sterkere og hyppigere hos den gravide, noe man ikke kan vite dersom man venter sitt første barn. Men hvis du tidligere har ventet barn, kan det hende du allerede kan ane noe på dette stadiet. Disse mer uttalte symptomene skyldes et økt nivå av graviditetshormoner.

Når oppdages tvillinggraviditet?
Tvillinggraviditet oppdages ofte på den første ultralyden. Når dette blir utført, varierer fra mottak til mottak, men det tilbys ofte ultralyd mellom uke 11-14. Når tvillinggraviditet oppdages på ultralyden, ser man to små hjerter på skjermen, og ved et slikt funn får man beskjed umiddelbart.

Dersom tvillinggraviditet oppdages på første ultralyd, vil denne informasjonen sendes til din ansvarlige jordmor på helsestasjonen du går til. Det sendes også en henvisning til ultralydmottaket, og der er målet å finne ut hvilken type tvillinggraviditet det dreier seg om. Etter å ha konstatert hvilken type graviditet det er (eneggede eller toeggede tvillinger), planlegges resten av svangerskapet.

Ved tvillingsvangerskap får de vordende foreldrene tilbud om flere besøk fra jordmortjenesten og flere ultralyder. Årsaken til dette er at tvillinggraviditet medfører økt belastning på den gravide kroppen. Fordi det er en graviditet med økte nivåer av graviditetshormoner og fysisk belastning, regnes tvillinggraviditet som en *risikograviditet*. Det kan være vanskelig for deg som gravid å se på deg selv som en risikopasient, og du har nok heller ikke merket noen forskjell om du sammenligner med venner eller bekjente som har ventet barn før. Dette kan ha en naturlig forklaring ved at det i denne delen av svangerskapet vanligvis ikke er så stor forskjell.

Det er vanlig å bli overrasket når du får nyheten om at du venter tvillinger. Et tvillingsvangerskap kan ta lengre tid å synke inn, men det er helt greit og helt normalt. Våg å bli med i samtalegrupper for å snakke, tenke og føle sammen med andre i samme situasjon. Under første del av svangerskapet handler det mye om å akseptere det kommende svangerskapet og livet som forelder.

Andre trimester av et tvillingsvangerskap

Andre trimester starter fra uke 14 av svangerskapet og strekker seg til uke 27, og i dette trimesteret starter planleggingen for resten av tvillingsvangerskapet. Blant annet prøver man å finne ut om man bærer på en- eller toeggede tvillinger (hvis man ikke allerede har funnet ut dette i første trimester!) og avhengig av hvilken type graviditet det er snakk om, legges det en plan for fremtidige ultralyder og besøk.

I løpet av andre trimester er det vanlig å begynne å føle seg mer sliten, og nå begynner det mest sannsynlig også å vises at du er gravid. Du har kanskje gått opp litt i vekt nå, sannsynligvis mer enn hvis det bare var én baby – noe som er helt normalt! I svangerskapet er det viktig å lytte til kroppen og prøve å dra ned tempoet. Kroppen tåler å vente to barn, men det kan bli trangt for babyene mot slutten, og derfor blir de fleste tvillinger født før uke 37+0.

De fleste som venter tvillinger, kan i utgangspunktet føle seg bekymret og ha mange spørsmål.Alle disse følelsene er helt normale. Det er ikke mange som forestiller seg tvillinggraviditet før de får nyhetene om dette, så ofte kommer det som et sjokk.

Bekymringene og tankene kan være forskjellige for den gravide og partneren, Derfor er det bra, hvis dere bor sammen, at dere snakker om tankene og følelsene. Husk å ikke legge noen skyld på hvordan den andre partneren føler eller tenker! Som gravid er tankene kanskje mer knyttet til kroppen: om den kommer til å orke hele veien og hvordan en tvillingfødsel foregår. Som partner tenker du kanskje mer praktisk, for eksempel på økonomi eller om dere vil få plass hjemme.

Det er viktig at du som gravid også føler tillit til jordmor og trygghet i å ta opp tanker, bekymringer og følelser, uansett hva det skulle være. Jordmoren er der for deg under svangerskapet! Det kan også føles godt å henvende seg til foreldregrupper med fokus på tvillingsvangerskap, for å diskutere det nye livet fremover.

Det er ulik risiko ved ulike typer tvillingsvangerskap. Felles for alle som venter tvillinger er å gå til ekstra ultralyd, da det finnes risiko, uansett type tvillinger, for veksthemming hos barna. For deg som er gravid, er det viktig at du går til svangerskapskontrollene og alltid forteller hvordan du har det. I begynnelsen av svangerskapet vil du bli informert om symptomer som du bør være ekstra oppmerksom på. Det er noen prosent økt risiko for høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og kløe i håndflatene og under føttene. Bare fordi det er risiko, betyr det ikke at du eller barna dine blir syke. Både du og barna dine kan ha det bra gjennom hele svangerskapet!

Rundt uke 16 av svangerskapet blir gravide vanligvis bedt om å fylle ut et skjema som kalles EPDS. EPDS står for Edinburgh Postnatal Depression Scale og brukes til å oppdage psykiske lidelser hos gravide kvinner. Psykisk lidelse kan være angst, depresjon eller uro, og rundt 10-15 % av alle gravide har en eller annen form for psykisk lidelse. Hvis du får høy score på EPDS, vil jordmoren sørge for at du oppsøker lege eller psykolog. Husk: bare fordi du føler for eksempel angst, betyr ikke dette at du har psykiske lidelser.

Tredje trimester: Nå er det nærme!

Målet nærmer seg, selv om det kan føles som en lang reise fremover. Tvillingsvangerskap er normalt kortere enn om du skulle bære ett barn, da 50 % av alle tvillingfødsler skjer rundt uke 37+0.

I løpet av tredje og siste trimester kan det begynne å føles tungt å vente tvillinger. Det kan være lurt å begynne å sette ned farten, og mange som venter tvillinger blir faktisk sykemeldt. Den som er gravid, kan begynne å føle seg stor og tung, noe som skyldes at magen i uke 30 for en tvillingmor kan tilsvare magen i uke 40 for en som venter ett barn. Som gravid kan du oppleve smerter i bekkenbeinet samt hevelse, og da er det rett og slett på tide å begynne å bremse og hvile. Det er krevende å være gravid, og enda mer krevende å vente to små babyer. Derfor er det bra at partneren avlaster den gravide så mye som mulig. Når du venter tvillinger, er det mer vanlig å få ryggsmerter, hemoroider, åreknuter og søvnproblemer, spesielt mot slutten av svangerskapet.

Som gravid med tvillinger er også anemi (jernmangel) mer vanlig, og dette kan føre til at du føler deg ekstra sliten som gravid, men verdien sjekkes av jordmoren din gjennom hele svangerskapet. Det er vanlig under svangerskapet at du trenger ekstra jerntilskudd, men hvis du fortsatt føler deg ekstremt sliten, snakk med jordmoren din. Selv om du føler deg tung og maktesløs i tredje trimester, føler du deg ofte bedre hvis du fortsetter å bevege deg hver dag. Men det er viktig å fortsette å lytte til kroppen når den ikke orker mer.

I løpet av siste trimester vil du oppsøke lege for å planlegge den kommende fødselen. Det er omtrent 50/50 om det er planlagt vaginal fødsel eller keisersnitt. Faktorer som kan avgjøre planleggingen for fødselen, er hvordan tvillingene ligger i livmoren og om du har født før, da tidligere fødselsmetoder kan avgjøre fremtidig planlegging. Ved hjelp av ultralyd blir barnas tilstand kontrollert, og dette kan avgjøre valg av fødselsmetode. Hvis det er en vaginal fødsel, ser selve åpningsfasen ut som for den som venter ett barn. Ved fødselen er det ofte en jordmor og en helsesøster som tar seg av de vordende foreldrene og har ansvar for prosessen videre. Babyene overvåkes kontinuerlig med CTG, som sjekker babyenes hjertefrekvens. Når det så er på tide at baby nummer én blir født, vil fødselsteamet være større. På rommet er det vanligvis to jordmødre, en til to fødselsleger, en barnelege og to hjelpepleiere.

Kilde: 1177.se

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer