Morsmelk er fullpakket med næringsstoffer som beskytter babyen din, men visste du at sammensetningen av morsmelk varierer over tid?
Colostrum (råmelk) dannes i siste del av svangerskapet og er den første sammensetningen av morsmelk som produseres. Dette skjer de første dagene etter fødsel. Råmelken er gjennomsiktig gulaktig på grunn av det høye innholdet av betakaroten (det samme stoffet som gir farge til gulrot). Råmelk inneholder mindre sukker og fett enn moden melk, men mer protein og vitamin A og K. Det er lett fordøyelig for det nyfødte barnets mage og absorberes lett. Råmelk er rik på immunglobuliner og melkebakterier, som hjelper på immunforsvaret og beskytter babyen mot visse infeksjoner. Råmelken stimulerer passasjen av mekonium (babyens første bæsj, som er svart og tøff i tekstur) i babyens tarm.
Overgangsmelk er melken som produseres i løpet av tiden råmelk utvikler seg til moden melk, og oppstår vanligvis noen dager til et par uker etter fødselen.
Den modne melken er ferdig utviklet omtrent tre til fire uker etter fødselen. Den inneholder høyere nivåer av fett og laktose sammenlignet med råmelk. Selv om den modne melken ikke inneholder så mye immunglobuliner, får babyen betydelig beskyttelse mot infeksjoner som varer så lenge barnet ammes. Fettsammensetningen i morsmelk påvirkes av mors kosthold.
Kilde: [1177.se](https://www.1177.se//barn–gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/amning-och-flaskmatning/amning/)
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey