Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Få barnet til å sove i sin egen seng

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Få barnet til å sove i sin egen seng

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng?

Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi barn og foreldre er forskjellige, og barnas behov endres over tid. Derfor er det ikke mulig å angi noen spesifikk alder når barn kan begynne å sove i egen seng på eget rom. Ta utgangspunkt i det som fungerer best for deg akkurat nå, og hvilken løsning som gjør at dere sover så godt som mulig. Det er ingen risiko for at barnet alltid vil sove i foreldrenes seng selv om det er den løsningen som fungerer best akkurat nå.

Slik får du barn til å sove i egen seng

Når du skal innføre nye søvnrutiner, er det lurt å gjøre det gradvis.Sørg for mye nærhet i starten. Kanskje er det nødvendig for eksempel at en forelder sover på en madrass på gulvet ved siden av barnets seng. Deretter kan nærværet fases gradvis ut etter hvert som barnet er i stand til å håndtere det.

Gjør barnesengen til et koselig sted ved hjelp av kosedyr, tepper eller nattbordslamper for å skape trygghet. Det er godt å lage en tilbakevendende kveldsrutine som gir barnet trygghet og som hjelper barnet med å forberede seg til natten og finne seg til rette.

Hvis du vil prøve å la barnet sove på eget rom i egen seng, vil det fortsatt trenge hjelp til å sovne igjen når det våkner og er lei seg. Sørg derfor for at du kan høre om barnet skriker.

Er barnet litt eldre, opptil to år, er det en god idé å snakke med barnet før det begynner å sove i egen seng, som forberedelse. Å etablere nye rutiner og vaner tar tid og krever tålmodighet. Gi prosessen litt tid og ta den i små trinn. Vær også forberedt på at rutinen kanskje må endres etter hvert som barnet utvikler seg og behovene forandrer seg.

Dersom det ikke er mulig for barnet å sove i egen seng etter at du har prøvd det i et par uker, kan det bety at barnet rett og slett ikke er klart for å sove i egen seng akkurat nå. Prøv heller senere. Unngå å la barnet begynne å sove i egen seng når det skjer andre endringer i barnets liv eller hvis barnet av en eller annen grunn er mer sensitivt.

Er det godt å dele seng med barnet?

Det er mange fordeler med å sove i samme seng eller ha barnesengen tett inntil foreldrenes seng når barnet er lite. Det oppleves som trygt for barnet, som da kan sovne raskere igjen på egen hånd når det våkner og raskt kan se at en forelder er der. Babyen er også nærmere med tanke på å bli matet og løftet opp for trøst. Husk at babyer på under tre måneder anbefales å sove i egen seng for å redusere risikoen for plutselig krybbedød.

Ulemper ved å sove i samme seng som barnet, er at man lett kan vekke hverandre av lyder og bevegelser. For noen hjelper ørepropper eller at barnet sover på foreldrenes soverom men i egen seng. Det kan også være nyttig å re opp en seng med mange puter mellom barn og forelder for å unngå for mye fysisk kontakt.

Vil du høre søvnekspert Hanna Bergenkulls beste tips om barns søvn? Klikk her!

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer