Alt du trenger å vite om RS-viruset

Verifierat av

Matilda Ördell

Barnsjuksköterska

Alt du trenger å vite om RS-viruset

Verifierat av

Matilda Ördell

Barnsjuksköterska

RS-viruset har spredt seg som ild i tørt gress de siste vintrene, og skapt bekymring blant foreldre over hele landet. Men hva er egentlig RS og hvor vanlig er det at barn blir syke? I denne artikkelen hjelper barnesykepleier Matilda oss med å rydde opp i alle spørsmål som foreldre måtte ha om RS.

Akkurat nå er det stor bekymring blant foreldre for RS-viruset, som er en type forkjølelse som setter seg i luftveiene til både barn og voksne. Men hvor bekymret bør du være for de små? Faktum er at sykdommen hos barn over 2 år og voksne sjelden blir alvorlig. For små barn kan det være litt verre fordi de kun puster med nesen, og derfor kan ha vanskeligheter med å amme eller få flaske. Det kan oppleves som skummelt, og det kan være spesielt tøft at en RS-infeksjon ofte tar litt lengre tid å bli frisk fra. Hosten kan vare lenge, noen ganger i flere uker.

Hvor vanlig er det for små barn (0-2 år) å få RS?

Nesten alle barn under 2 år opplever på et tidspunkt en RS-virusinfeksjon, men langt fra alle blir alvorlig syke av viruset. Barn under 3 måneder, for tidlig fødte, barn under 2 år med medfødt lunge- eller hjertesykdom, nevrologisk sykdom eller annen immunsviktsykdom har imidlertid større risiko for å bli alvorligere syke.

Hvis barnet ditt har hoste og du mistenker RS, hva gjør du?

For det første er det viktig å gjøre det du kan for å hjelpe barnet ditt med hosten og eventuelle andre problemer som feber, tett nese og kanskje til og med pustevansker hos de aller minste. Da kan prøve disse knepene:

  • Hev hodeenden på sengen, det letter pusten
  • Gi barnet rikelig med væske (vær bestemt!)
  • Gi saltløsning til å skylle nesen med (fås på apoteket)
  • Tilby mat og drikke i små porsjoner men regelmessig, gjerne litt hele tiden Du kan också ge febernedsättande läkemedel vid behov, men om ditt barn är under 6 månader bör du rådgöra med en läkare innan.

Du kan også gi febernedsettende medisin ved behov, men er barnet ditt under 6 måneder bør du oppsøke lege først.

Når bør du kontakte eller oppsøke legevakt?

Hvis barnet ditt ser ut til å ha pustevansker og/eller problemer med å amme/flaske og ta i seg annen væske, bør du som forelder alltid kontakte legevakten. Dette gjelder også hvis barnet ditt virker sløvt.

Har du et lite barn under 3 måneder som har fått feber, har hatt problemer med å amme/spise noen dager eller har merkbare pustevansker, bør du alltid oppsøke legevakt!

Hvordan vet jeg at barnets pust er påvirket?

Noen ganger kan det være vanskelig å si, men du kan merke dette hvis pusten virker anstrengt. Da puster barnet overfladisk og raskt, og magen beveger seg mye ved inn- og utpusting. Det kan også se ut som at barnet strever, og pusten kan høres pipende eller tungpustet ut. Du må alltid kontakte helsevesenet hvis du er usikker på hvordan du skal hjelpe ditt syke barn.

Kan du minimere risikoen for at barnet ditt blir smittet med RS?

Etter pandemien er det siste mange foreldre ønsker å isolere seg, men det absolutt beste du kan gjøre er å unngå store folkemengder hvis du vil redusere risikoen for RS-infeksjon. Dette gjelder spesielt i perioden hvor RS sprer seg mest, som vanligvis er november til mars. God håndhygiene er også viktig!

Du kan alltid følge utviklingen av RS på helsemyndighetenes nettsider, hvor de oppdaterer RS-situasjonen, slik at du kan være sikker på at du har oversikt. Er du hjemme med en nyfødt baby, kan du vurdere å være streng med antall besøkende, og det aller beste er at de som vil på besøk er helt friske. Har du muligheten, er det optimalt å møte venner og familie utendørs for å minimere mulig smitte.

Ta kontakt med helsestasjonen for hjelp med rådgivning og vurdering hvis du er bekymret.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer