Guide: Tiden etter vaginal fødsel

Verifierat av

Frida Palmér

Barnmorska

Guide: Tiden etter vaginal fødsel

Verifierat av

Frida Palmér

Barnmorska

Tiden etter fødselen kan være en overveldende tid for kvinnen. Kroppen har vært gjennom mye fysisk stress, og det er helt normalt at humøret kan gå opp og ned i løpet av de første ukene.

I denne veiledningen vil vi gå gjennom vanlige problemer som kan oppstå i forbindelse med fødsel. Husk at det er helt individuelt hvordan man innhenter seg etter fødselen, og alle typer ubehag oppleves forskjellig fra person til person.

I denne veiledningen:

  • Blødning fra skjeden
  • Rifter og sår
  • Etterrier
  • Amming og melkeproduksjon
  • Søvnmangel
  • Prolaps
  • Urinveisinfeksjon
  • Baby blues og fødselsdepresjon
  • Tissing og bæsjing etter fødsel
  • Delte magemuskler

Blødning fra skjeden

Alle blør fra skjeden etter fødsel. Dette kalles avstøtning og kommer fra såret fra morkaken etter at den har løsnet fra livmorveggen. Avstøtningen begynner som en tykk menstruasjon, blir deretter mer brunaktig og blir til slutt lysere før den stopper. I løpet av de 6-8 ukene det er vanlig å blø, kan også lukten og konsistensen av blødningen variere.

Etter fødsel er livmoren din ekstra følsom og mottakelig for bakterier, og det er økt risiko for infeksjon. En infeksjon i livmoren behandles med antibiotika, og i noen tilfeller kan det hende at kvinnen må legges inn på sykehus for å få antibiotika som drypp direkte i blodet.

Siden du er ekstra utsatt for infeksjon i denne perioden, bør du unngå å bade, ikke bruke menstruasjonsbeskyttelse som du setter inn i skjeden (tampong eller menstruasjonskopp) og husk å bruke kondom under sex. Du bør imidlertid unngå samleie mens du har blødninger. På 1177 kan du lese om infeksjon i livmoren etter fødsel.

Er du bekymret, kan du søke hjelp via helsestasjon eller jordmorklinikk. Ta imidlertid kontakt med en legevakt eller en gynekologisk legevakt dersom én eller flere av disse tingene gjelder:

– Du blør mer enn du gjorde den første dagen etter fødselen.
– Mange eller store blodklumper kommer fra skjeden.
– Du har feber over 38,5 og smerter i nedre del av magen.
– Det føles ømt når du trykker på livmoren.
– Avstøtningen lukter veldig vondt.
– Du er sliten og har hodepine sammen med noen av symptomene ovenfor.

Noen ganger trekker ikke livmoren seg ordentlig sammen, eller det kan være rester av morkaken inne i livmoren. Skulle dette være tilfelle, vil du få en medisin som gir rier slik at eventuelle rester kommer ut. I noen tilfeller er det også nødvendig å skrape for å fjerne restene av morkaken.

Rifter og sår

Det er vanlig at det oppstår rifter og sår i forbindelse med fødsel. Disse vurderes på en skala fra 1-4. Rifter klassifisert som 1 og 2 blir sydd av jordmor etter fødselen, og her tilbys bedøvelse.

– Grad 1: Overfladiske rifter i slimhinne/skjede og kjønnslepper. Disse strekkmerkene gror ofte raskt og uten permanent smerte.

– Grad 2: Dypere rifter i perineum og skjedeveggen. Her er, i tillegg til huden, også muskler, muskelfester og bindevev blitt påvirket og må sys for å gjenopprette normal anatomi. Dette er den vanligste riften blant førstegangsfødende.

– Grad 3: Her er den ytre og noen ganger den indre endetarmsmuskelen involvert. En rift grad 3 blir sydd av spesiallege på operasjonssal.

– Grad 4:Her er endetarmsmusklene og veggen i endetarmskanalen skadet. Denne blir sydd av spesiallege på operasjonssalen. Oppfølging og besøk på sykehus tilbys alltid for grad 3 og 4 og for komplisert grad 2.

Sårene i skjeden og endetarmen trenger tid på å gro, og dette tar ulik tid avhengig av hvor omfattende skaden var. Hevelse og ubehag er vanlig i løpet av de første ukene. Å gå til kontroll på jordmorklinikken 6-8 uker etter fødsel er en god måte å se at riften har grodd som den skal, og for å undersøke klemmeevnen og bekkenbunnen.

Søk hjelp hvis du tror du har en infeksjon eller er plaget av stingene. Dersom du opplever ubehag 6 måneder etter fødsel og/eller etter at du slutter å amme, bør du søke hjelp på gynekologisk klinikk.

Etterrier

Ganske kort tid etter at babyen er ute, vil livmoren begynne å trekke seg sammen igjen. Dette kalles etterrier og kan gjøre vondt. Hvis du nettopp har født, er det mer sannsynlig at du vil føle sterke, smertefulle etterrier. Oftest merkes de mer under amming, men smertene avtar vanligvis etter 3-4 dager etter hvert som livmoren kommer seg. Det kan være verdt å teste om en varmepute eller tens-apparat lindrer. Ta Alvedon og Ipren om nødvendig.

Amming og melkeproduksjon

Ønsker du å amme barnet ditt, bør du være forberedt på at det kan bli en lang vei før ammingen fungerer bra. Det er normalt å amme mye det første døgnet før den modne melken begynner å renne. Ha babyen hud mot hud så mye du kan, og vær mentalt forberedt på å amme 8-12 ganger i døgnet og oftere.

Intensiteten av ammingen kan komme som et sjokk for den slitne, nybakte moren. Når den modne melken renner mellom dag 3-5, kan man få noe som heter melkestase/melkespreng, hvor brystene blir som harde bomber og man kan føle seg litt kvalm. Her er det beste du kan gjøre for å amme, gjerne på babyens signaler. Hvis brystene dine føles veldig anspente og du trenger å avlaste trykket i brystene mellom ammingene, kan du ta en varm dusj mens du masserer brystene lett. Prøv også å bruke noe som heter *cottermans håndgrep*, hvor du legger fingertuppene rundt areola og presser i et par minutter. Dette fører rett og slett til at melken og vevsvæsken skyves bakover, noe som fører til at brystvorten og areola mykner og babyen lettere kan få et godt grep rundt brystet.

Det er også veldig vanlig å ha ømme og såre brystvorter. Ved ømme brystvorter kan du lufte dem, smøre dem med morsmelk og bruke spesielle kremer som kan kjøpes på apoteket.

Trenger du støtte og tips angående amming den første uken etter fødsel, kan du alltids ringe din fødeklinikk. Våg å søke hjelp fra venner, familie og helsepersonell. Som med alt annet når det kommer til en nyfødt, er det ingen som forventer at du skal vite alt fra dag én.

På en måte er både du og babyen din nye i denne verden.

Les mer om amming her.

Mangel på søvn

Når fødselen er over og alt du ønsker å gjøre er å sove, begynner et nytt kapittel med våkne netter og dager som går i ett. Snakk med din eventuelle partner om hvordan dere best kan ta vare på hjemmet, hverandre og babyen den første perioden. Benytt anledningen til å sove en stund på dagen når babyen sover, slik at du er bedre forberedt på en natt med uklart antall timer søvn. Hvis du ammer, er det vanskelig å dele ansvaret om natten, men kanskje partneren din kan avlaste deg mellom ammeøktene. Det er mange måter å trøste en baby på utenom brystet, og det kan være bra for partneren å finne sine egne triks så snart som mulig. Søvn er essensielt for alle mennesker, så hvis du føler deg ekstra sensitiv, ufokusert og stresset, kan det godt være søvnmangelen som gir utslag. Et tips til alle foreldre der ute er å ta all den restitusjonen man kan få. Enten det er en 10-minutters power nap på sofaen midt på dagen eller en venn eller slektning kommer bort og bærer rundt på babyen en stund slik at du kan lage mat i ro og fred. Folk ønsker ofte å hjelpe, men noen ganger er det nødvendig å strekke ut en hånd og be om det selv.

Livmorfremfall

Fremfall er når livmoren går ned i skjeden, eller organer rundt skjeden buler inn i skjedeveggen. Dette skyldes svekket bekkenbunn. Det er vanlig at det utvikler seg en eller annen form for fremfall, men det er ikke alltid man er plaget av det og må oppsøke behandling. For andre kan det skape en følelse av tyngde, gnagsår eller problemer ved tømming av blære og tarm.

Det er enkelte ting du kan gjøre selv for å unngå risikoen og for å lindre symptomene hvis det oppstår fremfall. Gjør blant annet klemmeøvelser regelmessig for å trene musklene i bekkenbunnen, og unngå tunge løft. Hvis du skal løfte tungt, husk å klemme musklene i bekkenbunnen. Det er viktig å alltid gå på do umiddelbart hvis du føler behov for å bæsje. Husk også å spise fiberrik mat og drikke rikelig med væske slik at tarmene har best mulig forutsetninger.

Hvis du plages av noe som buler i skjedeåpningen, ofte har behov for å tisse selv om du nettopp har vært på do, ikke kan tømme tarmen skikkelig, det lekker avføring eller du har blødninger du ikke kjenner igjen, er det viktig at du tar kontakt med helsestasjon eller gynekologisk klinikk. Det er god hjelp å få!

Urinveisinfeksjon

I de to første månedene etter fødsel er urinveisinfeksjon mer vanlig enn ellers. Svie når du tisser og at du må tisse ofte, er to vanlige symptomer. Som oftest går urinveisinfeksjonen over av seg selv, men dersom symptomene blir plagsomme bør du kontakte helsestasjon og se om det er behov for antibiotika. Drikk rikelig med vann/væske hvis du må på toalettet ofte. Det kan føre til at urinveisinfeksjonen går over av seg selv.

efter förlossningen

Baby blues og fødselsdepresjon

Tredagersgråten eller babyblues er noe mange nybakte mødre har opplevd. Hormonene og omstillingen kan føre til at følelser som depresjon og angst tar overhånd. Noen føler ikke dette i det hele tatt, mens andre føler en dyp følelse av sorg og ulykke. Det kan være nyttig å minne deg selv på at dette er veldig vanlig og alltid går over. Den såkalte «babyboblen» er i mange tilfeller langt fra perfekt, koselig og fredelig hele tiden.

At livet er en berg-og-dal-bane av følelser første gang med en nyfødt, er realiteten for mange kvinner. Men hvis du føler sterk depresjon, gråter mye og har problemer med å knytte bånd til babyen din, kan du lide av fødselsdepresjon. Våg å snakke med eventuell partner, en venn, et familiemedlem eller helsestasjonen. Hvis følelsen av depresjon ikke har gått over etter cirka to uker og du føler at det er vanskelig å stå opp og møte dagen om morgenen, er det på tide å søke hjelp. Gjennom helsestasjonen kan du få tilbud om kontakt med psykolog eller lege ved behov.

Å tisse og bæsje etter fødsel

Det sies at tre ting **bør** fungere etter at en kvinne har født. Å tisse, bæsje og ha sex. Ikke helt i starten, selvfølgelig, men det er viktig å huske på at disse tre tingene er grunnleggende behov, og hvis det ikke fungerer, vil vi bli berørt på en eller annen måte.

Rett etter fødselen vil jordmor kontrollere at du kan tisse. Dette kan føles ubehagelig, svi litt eller ikke gå i det hele tatt. Hvis du for eksempel har hatt spinalbedøvelse, kan vannlatingsevnen være svekket og først komme tilbake etter et par timer. Det er viktig å prøve å tisse så snart du føler behov.

Husk å drikke mye vann og spise fiberrik mat for å unngå forstoppelse etter fødsel. Det kan føles ubehagelig å bæsje, spesielt hvis du har rift. Prøv å holde et bind eller en vaskeklut mot midtpartiet når du tømmer tarmene for første gang. Bekkenbunnen er svekket etter fødsel, og små eller store mengder urin kan lekke ved anstrengelse. Skulle dette fortsette å være et problem, er det viktig at du tar det opp i oppfølgingen med jordmor. Med mindre legen eller jordmoren sier noe annet, kan du begynne med klemmeøvelser rett etter fødselen.

Delte magemuskler

Diastasis Recti, eller magemuskeldeling, er noe du kanskje har hørt om før. Under graviditet blir alle lag av magemusklene strukket og svekket. Dette for å gi plass til den voksende livmoren. Etter fødselen finner disse til slutt sammen igjen, men i noen tilfeller forblir bindevevet mellom musklene strukket og avstanden mellom musklene blir for stor. Tegn på at du har delte magemuskler, kan være at magen stikker ut, magemusklene føles svakere, du har problemer med bekkenbunn og korsrygg, problemer med urininkontinens m.m.

Det er ikke farlig, men det er viktig å være klar over tilstanden slik at du trener musklene på riktig måte. Ta kontakt med jordmor eller fysioterapeut for et treningsprogram som styrker bekkenbunn, de skrå magemusklene og ryggen. I noen alvorlige tilfeller er det nødvendig med kirurgi for å bli helt frisk.

Ingen graviditet eller fødsel er akkurat som alle andres. Det samme gjelder ferden mot å føle seg restituert. Vær snill mot deg selv og la den indre og ytre helbredelsesprosessen ta sin tid.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer