Det er vanlig med søvnvansker. Som oftest er det ikke noe å bekymre seg for. Det er ikke farlig å ha en natt av og til med for lite søvn. Men hvis du sover for lite natt etter natt, blir sliten, føler deg dårlig og fungerer dårligere i hverdagen, kan det hende du trenger hjelp med søvnen.
Mange er slitne den første tiden som foreldre og sliter med å tilpasse seg den nye familiens sovevaner. Dette er vanlig og en del av den store overgangen til å bli foreldre. Det er vanlig at små barn har problemer med å sovne og våkner om natten. Til tross for dette får de fleste små barn nok søvn. Som forelder kan det være en større utfordring å få nok søvn i småbarnsårene.
Hvis det er to foreldre i familien, tenk på samarbeidet mellom dere og hvordan dere kan fordele nettene. Er det personer i nettverket, for eksempel venner eller slektninger, er det greit å be dem om hjelp til praktiske grep som kan gjøre hverdagen enklere og at barnet kan overnatte hos noen i nettverket som man føler seg trygg hos.
Noen barn opplever med jevne mellomrom større problemer med søvnen, for eksempel at de har vanskeligere for å sovne, våkner oftere eller har tilbakevendende mareritt. Dersom du merker at barnets søvn blir dårligere eller om du som forelder er usikker og trenger råd og støtte rundt barnets søvn, kan du gjerne kontakte helsestasjonen. Fortell dem om situasjonen. Ved behov for ytterligere støtte kan helsestasjonen være behjelpelig med å kontakte psykolog eller barnelege.
Langvarig urolig søvn hos småbarnsforeldre kan føre til søvnforstyrrelser. Søvnforstyrrelser påvirker ens kognitive evner og tålmodighet negativt, og det kan da være vanskelig å finne løsninger for å håndtere nettene selv. Hjelp hverandre hvis dere er to foreldre, spør om råd fra helsestasjonen og hjelp fra nettverket. Senk kravene til deg selv som forelder. Har du en søvnforstyrrelse, kan du også kontakte fastlegen på helsestasjonen for å få hjelp.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey