Hvorfor kan babyer ha vondt i magen?

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Hvorfor kan babyer ha vondt i magen?

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

At babyen din har vondt i magen, kan skyldes flere forskjellige ting. Det kan være fordi tarmen ikke er ferdig utviklet, at den svelger for mye luft når den spiser, får i seg krydret mat fra den ammende moren eller har spedbarnskolikk.

Noen spedbarn kan oppleve magebesvær og ser ut til å ha vondt i magen på grunn av kolikk. Det kan være flere årsaker til kolikk. For det første har barna et umodent tarmsystem og har ennå ikke utviklet sin egen tarmflora, noe som i seg selv skaper ubalanse. Noen barn er veldig glupske når de spiser og svelger mye luft, noe som kan gi smerter i tarmen, spesielt hvis de ikke raper i forbindelse med måltidet. Et lite barn kan sannsynligvis ikke kjenne forskjell på smerte og sult, noe som gjør at de ønsker å spise mer eller mindre konstant. Dette kan øke ubehaget fordi magen da ikke får hvile mellom måltidene.

Problemet omtales ofte som 3-måneders kolikk, da plagene ofte blir bedre ved 3 måneders alder. Dette er en helt ufarlig tilstand, men kan være frustrerende for foreldre siden barnet kan ha perioder med skriking og være utrøstelig, vanligvis på ettermiddager og kvelder. Du kan prøve å gi barnet «gode bakterier» i form av Sempers magedråper, som kan gi bedre balanse i magen. Noen prøver også Minifom-dråper, som kan bidra til at gassene kommer lettere ut og da gir mindre smerte.

Dersom kolikken blir ekstra plagsom og fremfor alt dersom barnet i tillegg har hudsymptomer i form av mye skabb eller eksemlignende utslett, kan man mistenke at årsaken er følsomhet for / allergi mot kumelk. Dette kan også forårsake blod i avføringen på grunn av irritasjon i tarmslimhinnen. Jo mindre barnet er, desto vanskeligere er det å få et pålitelig svar på en blodprøve eller prikktest, og ofte må diagnosen stilles ut fra symptomene. Behandlingen er selvsagt et kosthold fritt for kumelk. Hvis mor ammer, kan hun prøve å utelukke melk og melkeprodukter fra kostholdet i tre uker for å vurdere effekten. Om barnet bruker morsmelkerstatning, går du over til kumelkfri morsmelkerstatning som du får resept på, og henter på apoteket.

Les også: Vanlige allergier hos små barn.

Noen ammende barn kan reagere på andre ting som mor har spist, spesielt hvis mor har spist mye av en bestemt matvare, f.eks sterke krydder, sjokolade, bær, løk o.l.

Forstoppelse kan også være en underliggende årsak til magesmerter, og forekommer i utgangspunktet aldri hos fullammende babyer. Bæsjingen kan imidlertid ha varierende hyppighet, alt fra ti ganger om dagen til en gang hver tiende dag er normalt med mindre barnet ser ut til å ha problemer. Noen reagerer på vanlig erstatning, og du kan da prøve å bytte til erstatning for følsomme mager. Hvis det til tross for dette blir vanskelig for barnet å bæsje og det ser ut til å ha det vanskelig, kan du prøve å gi Lactulos, som kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Skulle heller ikke dette ha effekt, kan du kontakte barnelegevakten eller Helsestasjonen for å få hjelp.

Det er vanlig å få kortvarige mageproblemer ved overgang til mer fast føde, ettersom magen justeres på nytt og barnet da kan bli midlertidig forstoppet.

Kilde: 1177.se

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer