Når barnet ditt er ett år, kan det stort sett spise den samme maten som resten av familien. Her legges grunnlaget for matvanene som ofte følger med videre i livet. Disse tipsene kan hjelpe deg på vei til gode vaner.
Barn trenger næring for å vokse og utvikle seg. Siden små barn ikke spiser like mye som voksne, trenger de mat som er rik på vitaminer og mineraler. Samtidig er det ikke hva barnet spiser ved enkeltmåltider eller dager som er viktig, men hva det spiser over lengre tid. Målet er derfor ikke å prøve å få hvert måltid perfekt, men å tilby sunn mat i det store og hele.
Mat som er bra for barn, er også god mat for resten av familien. Siden barn ikke selv vet hva som er sunt for dem, må du som voksen gå foran. En god tommelfingerregel er at du bestemmer hva du skal servere, mens barnet bestemmer hvor mye det vil spise.
For barn, akkurat som for voksne, er det godt å ha et variert kosthold. Det vil si å spise mange forskjellige typer mat. Da får barnet den næringen det trenger – protein, karbohydrater, fett, ulike vitaminer og mineraler. Ved å servere ulike typer mat hjelper du også barnet å venne seg til mange smaker. Mange barn er skeptiske til ny mat og må kanskje prøve nye matprodukter flere ganger for å venne seg til den nye smaken. Det kan være lettere med en ny smak hvis den serveres sammen med mat som barnet allerede liker.
Selv om det er lurt å spise variert mat, er det ikke altfor farlig om barnet skulle spise den samme maten en hel uke. Barnet blir ikke feilernært av den grunn. Det du kan gjøre, er å prøve å variere tilbehøret og mellommåltider i stedet. Hvis barnet bare spiser noen få retter over lengre tid, kan kostholdet bli for ensidig. Snakk med helsesøster (helsestasjonen) om hva du kan gjøre da.
Kroppen har godt av å få i seg mat regelmessig – frokost, lunsj og middag samt 2-3 mellommåltider. Det gjør det også lettere for barnet å lære forskjellen på å være sulten og mett. Unngå småspising mellom måltidene, slik at barnet kan spise ordentlig til måltidene. Det er heller ikke bra for tennene at de alltid har noe i munnen.
Frokost og snacks:
Og gjerne et stykke frukt eller grønnsak.
I noen kulturer spiser man middagsrester til frokost, og det går selvfølgelig like bra.
Siden små barn ikke kan spise så mye til hvert måltid, er mellommåltider viktigere for barn enn for voksne. Et næringsrikt mellommåltid kan bestå av samme type mat som frokost. Fortsetter du å amme, er morsmelk også et godt lite mellommåltid som gir mange næringsstoffer, inkludert omega-3 fett. Boller, kaker, is og andre søte produkter bidrar ikke med mye næring, men med mye sukker. Derfor er det lurt å spare disse til spesielle anledninger.
Lunsj og middag:
Med tilberedt mat både til lunsj og middag er det lettere å dekke små barns ernæringsbehov. En tommelfingerregel for å oppnå dette er å servere noe fra hver matvaregruppe hver dag:
Venn barnet til å drikke vann eller melk til mat. Bruk kaldt vann og skyll til vannet er kaldt, også når du tar vann til matlaging. Varmt springvann kan blant annet inneholde kobber fra rørene.
Hjemmelaget eller ferdiglaget?
Mange synes det er gøy å lage mat, mens andre kanskje ikke er så vant til å lage mat. Men å lage god mat til små barn trenger ikke å være vanskelig! På nettet og i kokebøker er det mange gode og enkle oppskrifter. Det finnes også mye ferdigmat som også passer for små barn.
Noen er skeptiske til industrimat fordi den kan inneholde mer tilsetningsstoffer enn hjemmelaget. Da er det greit å vite at alle tilsetningsstoffer som brukes i mat, er vitenskapelig vurdert og godkjent og trygge for både barn og voksne. Det kan imidlertid hende du må passe på at produktene ikke inneholder mye salt eller sukker. Velg gjerne nøkkelhullsmerket mat – den inneholder mindre salt og sukker.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey