Lag en nattlig søvnrutine for babyen din

Lag en nattlig søvnrutine for babyen din

En nyfødt baby har vanligvis ikke et spesifikt søvnmønster, men rundt fire måneders alder har søvnen en tendens til å bli litt mer strukturert. Da kan det være lurt å danne en søvnrutine som signaliserer til babyen at det er på tide å sove. Dette skaper vanligvis bedre forutsetninger for god søvn både på dagtid og om natten.

En av de største utfordringene for mange foreldre er å finne en god søvnrutine for babyen. Gode rutiner handler i stor grad om å forstå babyens signaler og sette opp rutiner ut fra disse. En nyfødt baby har ikke døgnrytme, men ved cirka fire måneders alder begynner babyer å kunne skille mellom dag og natt. Kanskje er det først da at du som forelder begynner å tyde et mønster i barnets søvn. Nå er tiden inne for å lage rutiner for søvn og prøve å følge faste tider.

Grunnen til at rutiner er så gode for små barn, er at de ikke logisk forstår hva som skal skje videre, for eksempel at det er på tide å sove (selv om de er slitne). Rutiner bidrar til å skape trygghet og signalisere til babyen hva som venter.

Søvnrutine for babyen om natten

Det viktigste er ikke hvordan kvelds- og nattrutinen ser ut; det viktigste er at den finnes. Det du velger å gjøre, må passe din livssituasjon og trenger ikke å gjøres på én bestemt måte. Det er også lurt å prøve å få babyen til å sovne omtrent til samme tid hver kveld, da dette er noe som signaliserer leggetid. Når det er sagt, vil vi gi et forslag til hvordan en nattrutine kan se ut:

Spise middag/grøt, dempe lyset, legge bort leker, bade, gi massasje, skifte bleie, ta på pyjamas, lese bok, spille musikk eller hvit støy, amme eller drikke fra flaske.

Velg omtrent fire ting som du alltid gjør. Det kan hjelpe når du for eksempel ikke er hjemme, og miljøet ikke er det babyen er vant til. Da kan nattrutinen gi rom for fleksibilitet hos både foreldre og baby, da selve gjentakelsesmønsteret signaliserer at det er på tide å sove.

Søvnrutine på dagtid

Med en god søvnrutine på dagtid kan søvnen bli mer stabil og babyen vil forhåpentligvis også sove bedre om natten. Rutinen for søvn på dagtid trenger ikke nødvendigvis være den samme som før natten, men det kan være greit å velge ut et par ting som signaliserer til babyen at det er på tide å sove. Kanskje det er å gå en tur med vognen, høre på bestemt musikk, eller gynge mens du ammer / mater fra flaske. Prøv deg frem for å se hva som fungerer best.

En stor del av å fremme bedre søvn er at babyen er mett, har tørr bleie og får sove i et mørkt og kjølig rom.

Husk: Rutiner er både gode og viktige, men få foreldre opplever at søvnen er gjennomgående god. Prøv å gi slipp på både prestisje og forventninger rundt søvn, for det er ingen gitt mal, alle babyer er forskjellige. Søvnen blir nok verre til tider – og det hører med. Å prøve å glede babyen din gjør deg til den beste forelderen!

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer