Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Slik kommuniserer spedbarnet

Verifierat av

S:t Eriks BVC

Slik kommuniserer spedbarnet

Verifierat av

S:t Eriks BVC

En nyfødt baby forstår ikke ordene du sier, men den forstår tonefallet og bevegelsene dine, og ser etter kunnskap i ansiktet ditt. Babyer vet mye – og vil vite mer!

En nyfødt baby kan bruke alle sansene helt fra begynnelsen. Følesansen er ferdig utviklet, så det å være nær barnet ditt gjennom huden, gi kjærtegn og nærhet, skaper en enorm trygghet for barnet. Sammen med de andre sansene styrkes båndene mellom dere.

Hørselen er tidlig godt utviklet, allerede ved 1 måneds alder. Babyen gjenkjenner til og med foreldrenes stemmer og lyder fra fosterstadiet! Derfor er det veldig bra å snakke og synge til babyen helt fra fødselen, da det styrker babyens følelse av samhørighet. Å snakke babyspråk er ikke for ingenting; forskning har vist at barn foretrekker å lytte til lyse stemmer, så hev gjerne tonen når du snakker med barnet ditt.

Vær nær barnet ditt med alle sanser: møt barnets øyne, lytt til hvordan barnet høres ut og hvordan det beveger seg, så blir du mer og mer kjent med barnet ditt. Språklyder og melodier lagres tidlig, lenge før barnet begynner å snakke på egen hånd! Evnen til å lære språk er medfødt, men det avhenger av omgivelsene hvordan språket vokser og utvikler seg.

Å fortelle hva som skal skje gir en trygghet, så forbered gjerne barnet på hendelser som å skifte bleie, bade, sove eller gå ut i barnevognen.

Lukt- og smakssans er også godt utviklet fra fødselen; barnet kjenner tidlig igjen både foreldrenes dufter og smaken av morsmelk. Dette bidrar til trygghet og samhold.

Syn er den minst utviklede sansen, den nyfødte babyen ser først uskarpt, og best på en avstand på 20-30 cm. Etter omtrent en måned kan babyen følge deg med øynene og få øyekontakt. Ved at du smiler og snakker med barnet ditt, vil babyen snart speile ansiktsuttrykkene dine og smile tilbake. Barn foretrekker og har lettest for å se glade og lyse farger, gjerne med tydelige kontraster. Ved 2 måneders alder kan babyen se alle farger.

Barnets språk sammen med den sosiale evnen begynner å utvikle seg fra ca. 2 måneders alder, deretter begynner barnet å lage lyder og imitere. Ansikter er det som fascinerer mest, og øyekontakt er sentralt i barnets verden. Ta vare på øyeblikk når barnet viser interesse gjennom øyekontakt, og benytt anledningen til å navngi bevegelser, ansiktsuttrykk, kroppsdeler og lyder slik at barnet føler seg bekreftet. Ved at du gjentar de samme frasene og ordene ved disse anledningene, vil barnet snart gjenkjenne disse som rutiner og deretter etter hvert «reagere» på dem med lyder eller bevegelser. Sett gjerne dine egne ord på favorittsanger – det er stemmen og språkmelodien barnet hører på. Vær tydelig slik at barnet forstår ved å legge til kroppsspråk som forsterkning, sammen med ansiktsuttrykk og betoninger. Da lærer barnet å kjenne dem igjen!

Ved rundt 6 måneders alder kan barnet begynne å skille mellom ulike lyder og stemmeleier, og kan reagere på ordene det kjenner igjen. Bablingen begynner nå å bli mer nyansert og barnet prøver ut forskjellige lyder, stemmeleier og konsonanter. Fortsett å snakke om det dere gjør sammen, og barnet vil begynne å forholde seg til og gjenkjenne omgivelsene på en trygg måte. Barnet vil også begynne å gi uttrykk for hva det vil og liker. Vis og les berøringsbøker og fortsett med bevegelse, rim og sanger, og barnet vil vise mer og mer interesse og utvikle sin evne til å kommunisere.

Kilde: 1177.se

Les også: Slik blir du kjent med din nyfødte baby.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer