Slik foregår et keisersnitt

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Slik foregår et keisersnitt

Verifierat av

Sara Dellner

Barnmorska

Et keisersnitt kan være både planlagt og uplanlagt. I denne artikkelen kan du lese om de ulike variantene, hvordan keisersnittet fungerer og hva du kan forvente i etterkant.

Et keisersnitt er en type fødsel og kan være planlagt, akutt eller umiddelbart, avhengig av hvor raskt det er behov for å få ut babyen. Moren er vanligvis våken under keisersnittet, som vanligvis tar mellom en halv time og en time. Det kan imidlertid ta lengre tid, for eksempel hvis du har operert magen tidligere. Tiden fra operasjonsstart til barnet er ute er vanligvis bare rundt ti minutter.

Når babyen er ute vil fødselslegen klippe navlestrengen som en lang stump, deretter kan den klippes til riktig lengde av partneren eller annen pårørende om ønskelig. Hvis alle har det bra og du er våken, får du babyen hud-mot-hud på brystet med en gang.

Etter at operasjonen er ferdig tilbringer du et par timer på postoperativ avdeling. Ved planlagt keisersnitt kan partner og baby være tilstede på postoperativ avdeling, ellers venter de på fødeavdelingen hvor de kan ligge hud-mot-hud.

Hva slags bedøvelse får du Før keisersnittet får du en venflon/tilgang til blodårene dine slik at anestesipersonalet kan gi deg de medisinene du trenger. Det er anestesilege i samråd med fødselslege som bestemmer hvilken type anestesi du skal få, men som regel brukes ryggbedøvelse. Du vil også få en urinkateter.

På operasjonsstua er det anestesileger, fødselsleger, jordmødre og operasjonspersonell som tar seg av deg. Hvis det er fare for at barnet ikke har det bra, vil *barnelege og barnesykepleier* være til stede under keisersnittet. Hvis et barn uventet skulle ha problemer, er de selvfølgelig i nærheten for hå hjelpe.

Et planlagt keisersnitt kan for eksempel skje dersom babyen ligger med baken ned, om morkaken er lav i livmoren eller av andre årsaker som gjør at man ikke kan eller får føde vaginalt. Før et planlagt keisersnitt vil du kunne snakke med en fødselslege som vil informere deg om prosedyren, og du vil få mulighet til å stille spørsmål. Under et planlagt keisersnitt kan du ha med deg din partner eller pårørende.

Et akuttkeisersnitt utføres under en fødsel hvor fødselen vanligvis har startet, og skjer vanligvis innen en time, eller tidligere om nødvendig. Dette kan for eksempel være at fødselen ikke går fremover, at fosteret viser tegn til å være uvel, eller at du har planlagt keisersnitt, men går i fødsel tidligere enn planlagt keisersnittdato. Som oftest kan din partner eller pårørende være med deg under keisersnittet.

Det gjøres umiddelbar keisersnitt dersom babyen trenger å komme raskt ut. Det kan skyldes komplikasjoner under fødselen, eller for eksempel at noe virker livstruende for barnet under svangerskapet. Vanligvis tar det ikke lenger tid enn rundt femten minutter før barnet er ute. Ved umiddelbart keisersnitt vil du mest sannsynlig bli bedøvet, og partner eller pårørende må som regel vente utenfor operasjonsalen.

Kilde: 1177.se

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer