Hvilken fisk kan du spise under graviditeten?

Verifierat av

Livsmedelsverket

Hvilken fisk kan du spise under graviditeten?

Verifierat av

Livsmedelsverket

Noe som er vanlig under svangerskapet, er at man får beskjed om at man ikke kan spise en viss type fisk. Vi har listet opp hvilke fisker du kan og ikke kan spise, og dessuten forklarer vi hvorfor du faktisk ikke bør spise dem!

Generelt er fisk veldig sunt og noe det er godt å spise mye av. Som gravid bør du spise fisk cirka 2-3 ganger i uken, men dette gjelder ikke all fisk! Så hvorfor bør man unngå dem, hva kan de inneholde og hvorfor er disse stoffene skadelige?

Hvorfor kan du ikke spise visse typer fisk?

Dessverre inneholder noen typer fisk høye nivåer av miljøgifter som PCB, dioksiner, kvikksølv og kadmium eller de skadelige bakteriene listeria som kan forstyrre barnets utvikling.

Hva er PCB og dioksiner?

PCB og dioksiner er stoffer som lagres i kroppen gjennom hele livet. Ved graviditet eller amming overføres stoffene til barnet via morkaken og morsmelk, noe som gjør det viktig å utsettes for minst mulig dioksiner og PCB. Dersom fosteret eller barnet utsettes for stoffet i løpet av den første tiden, kan det påvirke sædkvaliteten i voksen alder, nivåene av skjoldbruskkjertelhormoner og tannemaljen.

Hvorfor er kvikksølv dårlig?

Et naturlig metall som finnes i miljøet er kvikksølv. På grunn av måten vi lever på, har mengden kvikksølv i jord, vann og havbunn økt. Dersom du som gravid får et høyt inntak av kvikksølv under svangerskapet, kan det gi skader på fosterets nervesystem fordi nervesystemet er ekstra følsomt i denne utviklingsperioden. For å få informasjon om kvikksølvinnholdet i ulike innsjøer bør du kontakte Fylkesnemnda og kommunen.

Hva er listera?

Listeria er en bakterie som kan forårsake sykdom hos gravide og personer med svekket immunforsvar. Bakterien finnes i naturen og dermed også i enkelte råvarer for mat, og kan sette seg på utstyr hvor det produseres mat. Derfor kan det være vanskelig å bli kvitt – spesielt siden listeria kan formere seg i kulde og dessuten helt uten oksygen.

Hva er kadmium?

Kadmium er et metallisk grunnstoff som forekommer naturlig i jorden og finnes i det meste av maten vi spiser i svært små mengder. Hvis du får i deg høye nivåer av kadmium, kan det påvirke fosterets vekst.

All oppdrettsfisk går helt fint å spise. Eksempler på disse er:

– Skalldyr som reker, sjøkreps og blåskjell er ikke noe problem.
– Det hvite kjøttet til krabben er greit å spise, men unngå krabbesmøret da det kan ha høye nivåer av kadmium.
– Tunfisk på boks er greit, men unngå hel tunfisk i biter.
– Laks og laksefisk* (Men ikke fra Østersjøen, Bottenviken og elvene Vänern og Vättern)
– Sild
– Torsk
– Sardiner
– Sei
– Ansjos
– Alaska-sei
– Hyse
– Lysing
– Lutefisk
– Makrell
– Rødspette
– Sushi og grillet fisk er greit å spise, men bør kun spises hvis det er helt nylaget. Unngå tilberedt sushi i dagligvarebutikker.

Tørket og varmrøkt laks går fint å spise hvis den er nylaget, så hold øye med pakkedatoen. Den bør ikke være pakket for mer enn en uke siden!

Hvilken fisk kan man ikke spise?

Fisken du ikke bør spise på grunn av fremmedstoffer/miljøgifter er;

– selkjøtt
– blåkveite over tre kilo
– ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo
– all ferskvannsfisk fra selvfangst
– eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er trygt
– fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei
– brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell

Er du en av dem som ikke vil spise fisk i det hele tatt?

Det er mye fisk og skalldyr som inneholder mange viktige næringsstoffer som både du og babyen i magen trenger. For eksempel inneholder fisk omega-3 og omega-6 fett, som er nødvendig for utviklingen av barnets hjerne. Det aller meste av fettet som kroppen din trenger, kan dannes gjennom karbohydrater og protein. Omega-3 og omega-6 er imidlertid fett som er et unntak fra fett som kroppen ikke kan danne selv, noe som betyr at du må få det i deg gjennom maten. Ønsker du å spise vegetarisk eller vegansk er det ikke noe problem, men da bør du forsikre deg om at du får i deg disse fettstoffene på en annen måte, for eksempel via kosttilskudd.

En annen ting som kan være greit å tenke på, er at i matvarer fra planteriket er ikke vitamin B12 noe som normalt finnes. Derfor er dette også et tilskudd som det kan være lurt å ta dersom man har et vegetarisk/vegansk kosthold. Vitamin B12 er nødvendig for at fosterets nervesystem skal utvikle seg normalt.

Kilde: https://www.helsenorge.no/gravid/mat-og-drikke-som-gravide-ikke-bor-spise/

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer