Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Missed abortion i andre trimester

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Missed abortion i andre trimester

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Å gjennomgå en missed abortion i andre trimester er for de fleste en veldig krevende opplevelse. I denne artikkelen prøver vi å sammenfatte hva som skjer og hvilke følelser som ofte kan oppstå.

Når svangerskapet stopper før svangerskapsuke 22+0, kalles det en missed abortion. Det oppdages vanligvis under en planlagt ultralyd eller fordi den gravide søker hjelp av ulike årsaker. Det er uvanlig at svangerskapet stopper i løpet av andre trimester, men det skjer og det er forferdelig å gå gjennom både mentalt og fysisk.

Årsaker til at svangerskapet stopper, kan være at noe i fosteret er unormalt, for eksempel kromosomavvik eller organskade. Det kan også skje på grunn av en underliggende sykdom hos den gravide som gjør at svangerskapet ikke utvikler seg og vokser, fordi noe i sirkulasjonen i eller fra morkaken til fosteret ikke har vært normalt. Det kan også skyldes en form for avvik eller anatomisk påvirkning på livmoren.

Slik foregår det

Hvis nyheten om en avbrutt graviditet kommer i forbindelse med en planlagt ultralyd, vil det helt sikkert komme som et sjokk og det kan føles både uvirkelig og marerittaktig. Jordmoren eller legen som utfører undersøkelsen, vil sørge for at den gravide får informasjon om fortsatt pleie og behandling. Så blir det sendt en henvisning fra ultralydklinikken til gynekolog eller abortklinikk på sykehus. På den avdelingen gjøres en ny ultralydundersøkelse for å bekrefte at svangerskapet har stoppet. Dersom dette er tilfelle, legges det en plan for hvordan og når behandlingen skal foregå.

Når svangerskapet har passert uke 13, utføres en medisinsk behandling på samme måte som abort. Det betyr at det gis tabletter for å få livmoren til å trekke seg sammen og for at alt skal komme ut. Når en missed abortion inntreffer mellom uke 13 og 22, blir den gravide igjen på klinikken eller avdelingen på sykehuset lenger enn om det er en missed abortion i tidligere svangerskapsuker. Dette er fordi jo lenger svangerskapet har pågått, jo mer likt fødsel pleier det å bli, og da trengs både støtte og oppfølging.

Hvordan det føles

Riene som oppstår når alt er i ferd med å komme ut, er som sterke menstruasjonssmerter og er vanligvis lokalisert til nedre del av magen, korsryggen og stråler ned i lysken og bena. Det kan være en følelse av trykk og press mot underlivet eller baken, som kan oppleves som ubehagelig. Du kommer til å være på sykehuset når du går gjennom dette, og det medisinske personalet vil veilede deg og være der for alle spørsmål du måtte ha. Du blir da på sykehuset til alt har kommet ut, og det gjøres en undersøkelse for å se at det ikke er rester igjen. Hvis det er rester igjen, kan det utføres ytterligere en utskraping.

Smertene knyttet til riene kan komme som intervaller med pauser i mellom, men det kan også være en konstant følelse av at livmoren trekker seg sammen. Det minner ofte om sterke menstruasjonssmerter. Det finnes ulike typer smertelindring, både i form av varme, tens, tabletter eller injeksjoner, og noen sykehus tilbyr også andre smertelindringsmetoder. Før behandlingen starter, tilbys en samtale med rådgiver eller psykolog, og denne støtten er også tilgjengelig i etterkant.

Vanlige tanker og følelser

Reaksjoner og følelser kan komme umiddelbart, men også etterpå. For å få den støtte som passer til nettopp deg, anbefales det som regel å snakke med den eller de du er trygg på og stoler på. Det kan være en venn, familiemedlem, jordmor på jordmorklinikken eller kontaktperson på helsestasjonen. Det viktige er at det gis støtte som passer deg og at du sørger for å få den støtten du trenger.

Vanlige følelser som dukker opp er sinne, sorg, skyldfølelse, skam og misunnelse på andre som får fortsette svangerskapet og veien til å bli foreldre. Det er både rimelig og normalt å reagere på ulike måter på en missed abortion – på grunn av beskjeden men også på grunn av behandlingen man må gjennom. Skyld og skam fører ikke til at noe endres, men er tung å bære. Så hvis du har disse følelsene: snakk med personen(e) du stoler på. Du må komme deg både fysisk og følelsesmessig etterpå, så du må også snakke med ansvarlig lege før du reiser hjem fra sykehuset om det er hensiktsmessig å sykemelde seg.

Etter en missed abortion

Blødningen varer vanligvis i en til to uker etter at behandlingen er utført. Ved mistanke om infeksjon, som høy feber og magesmerter eller blødninger som lukter annerledes enn det gjorde før, bør du kontakte gynekologisk legevakt eller abortklinikk.

Når blødningen har stoppet, kan man ha eggløsning igjen. Hvis ikke annet er blitt sagt i forbindelse med behandlingen, er kroppen da klar til å bli gravid igjen. Men! Du bestemmer selv når det føles naturlig for deg å bli gravid igjen. Det er ingen riktig tid, det er når både kropp og sinn er klare.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer