Missed abortion i første trimester

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Missed abortion i første trimester

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Når en graviditet stanses uten at kroppen forstår det, kalles det en missed abortion. Dette er en stor påkjenning både psykisk og fysisk. Det kan være vanskelig å vite hvordan, hvorfor og hvilken hjelp du har krav på. I denne artikkelen veileder jordmor Maria deg gjennom hva som vanligvis foregår i forbindelse med en missed abortion.

Hvordan oppdages en missed abortion?

Et svangerskap som stopper, men som ikke resulterer i noen blødning eller hvor kroppen ikke forstår at det har stoppet, kalles en Missed Abortion *eller* uteblitt/forsinket abort. Den vanligste måten å oppdage en missed abortion på er at man under en tidlig ultralyd (eller ultralyden som gjøres i forbindelse med KUB) ser at graviditeten har stoppet. Dette betyr at embryoet og svangerskapet har sluttet å vokse – vanligvis en uke eller to tidligere. Det kan også være at du som gravid har oppsøkt lege fordi du har merket symptomer som ikke føltes bra, at du har følt deg uvel på en eller annen måte eller har hatt et planlagt besøk for medisinsk graviditetsplanlegging og i forbindelse med dette oppdaget at svangerskapet har stoppet.

Missed abortion er noe som kommer som et sjokk for nesten alle, og som for den gravide eller paret kan være vanskelig å akseptere og håndtere. La det synke inn gradvis. Hvis du har familie eller venner som støtter deg, la dem ta vare på deg slik at du kan fokusere på din egen reaksjon på nyhetene.

Missed abortion – Prosessen

Når en missed abortion oppdages ved ultralyd, får du som gravid informasjon om situasjonen og hva som vil skje videre. Hvis blødning oppstår spontant i løpet av et par dager, er det ikke bruk for behandling. Den gravide kan da vente med å søke hjelp. Jordmoren eller legen som utfører ultralyden og fastslår at det er en missed abortion, vil sende en henvisning til en abortklinikk for videre pleie og behandling. Da kan det ta et par dager før neste besøk finner sted. Når du er der, gjennomføres enda en ultralyd for å bekrefte at graviditeten har stoppet, og deretter bestemmes hvilken type behandling som skal gis.

Dersom kroppen ikke har begynt å blø av seg selv, gis det medisinsk behandling i form av tabletter, eller det gjøres en utskrapning. Hvis tabletter gis, skal disse tas hjemme mens man venter på blødning. Da er det viktig å huske å ikke være alene.

I forbindelse med blødningen kan du kjenne en smerte som minner om sterke menstruasjonssmerter i mage eller rygg, som stråler ned til lysken og bena. Da kan du ta smertelindring i form av paracet. Mottaket kan også ha sendt andre preparater for smertelindring. Enhver form for varme, som å dusje og lede strålene til magen eller ryggen, kan også hjelpe mot smertene.

Blødningen kan variere; blødninger som minner om en kraftig menstruasjon i mengde er helt normalt, men noen ganger kan du også se blodklumper, sekken eller strukturen til embryoet. Dette er ikke lett å forberede seg på eller gå gjennom. Det er tusen forskjellige følelser du kan oppleve i denne situasjonen. En ting som er viktig å huske på, er at alle følelser er aksepterte, normale og skal tas på alvor.

Vanlige tanker og følelser

Det er vanlig at gravide føler seg skuffet over at svangerskapet ble avbrutt. De lurer på hvorfor det skjedde eller føler seg lurt av kroppen som lot dem tro at svangerskapet utviklet seg som det skulle – og mange andre negative tanker. Det kan oppstå skyldfølelse og tanker om at man har gjort noe som førte til en missed abortion. Ingenting av dette er sant! Så godt som alle missed abortion og spontanaborter skjer fordi noe med fosteret og dets utvikling ikke kunne fortsette som det skulle. Det kan også være knyttet til de første følsomme ukene, når morkaken dannes og embryoet skal vokse i livmorveggen, noe som gjorde at svangerskapet ikke fortsatte å utvikle seg. Så det er *ikke* din feil, men alle følelsene dine er helt normale.

Her kan du få støtte

For å bearbeide sorgen, angsten eller den følelsesmessige reaksjonen som kommer, er det viktig å få den hjelpen som passer deg eller dere. Det kan for eksempel være i form av samtaler og mulighet for å stille spørsmål til jordmor eller lege. Det kan også være å omgi deg med menneskene du føler deg trygg på og har det bra med.

Vi jordmor kan du bestille en samtale hvor du får støtte i alt fra tanker til følelser du bærer på eller spørsmål du har. Likeledes finnes det rådgivere ved abortklinikkene som du kan bestille time hos. Spør i forbindelse med besøkene dine slik at du virkelig får den støtten og hjelpen du trenger!

Har du en samtalekontakt i form av psykolog eller terapeut, kan det være trygt å gå til den personen, eller noen andre du stoler på. Helsestasjonen har også psykologer og mulighet for samtalestøtte.

Reaksjonen på det du har vært igjennom kan komme både umiddelbart, etter litt tid eller under et nytt svangerskap senere. Det er ingen følelser som er feil eller rart, og alt som påvirker deg på en negativ måte, har du rett til å få støtte i å håndtere.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer