Har du tenkt på hvordan alle høytider ofte dreier seg om mat? Og det er ikke så rart – mat fører oss sammen! Selv Valentinsdagen, som er en noe mindre høytid, forbindes nok ofte med mat. Men for første gang noensinne handler det kanskje ikke om en middag på favorittrestauranten din. Nei, i stedet velger mange av oss å tilbringe denne dagen hjemme, og hva passer vel da bedre enn å lage en treretters meny?
Å gå ut og spise middag er hyggelig, det er det ingen tvil om. Men å lage middag sammen er også hyggelig, og det åpner for mange muligheter til å utforske noe nytt sammen. Enten det er en ny matrett, selve matlagingen, eller rett og slett å gå inn helhjertet for å leke mesterkokk for en kveld – matlaging gir oss en anledning til å tilbringe tid sammen. Og hva handler Valentinsdagen om hvis ikke nettopp det? Så ta på deg forkleet, slå på favorittmusikken og utforsk kjøkkenet sammen på søndag!
Dette er en tre-retters meny som er laget og valgt ut kun for Valentinsdagen. Smaker fra havet er ispedd rotgrønnsaker og urter gjennom både forretten og hovedretten, som avsluttes med en lett sjokolademousse.
Kamskjell med pastinakkpuré
Tid: 30 minutter
Ingredienser:
2 pastinakker
1 ss smør
0,5-1 dl melk etter eget valg
salt og pepper
0,5 dl olivenolje
0,5 sitron (juice)
ca 5 sukkererter
1 dl urter etter eget valg (f.eks. gressløk, persille og mynte)
2-3 valnøtter
6 kamskjell
olivenolje + smør til å steke i
Gjør dette:
1. Skjær pastinakkene i biter på ca 2×2 cm.
2. Kok opp vann i en kjele.
3. Legg pastinakkene ned og stek dem til de er myke i ca 15 minutter.
4. I mellomtiden kan du helle olivenolje, krydder og sitron i en blender. Bearbeid til alt er godt blandet.
5. Skyll og skjær sukkerertene i små biter.
6. Mos så pastinakkene med en gaffel og bland inn smør mens de er varme.
7. Tilsett melk litt om gangen til du har en jevn puré.
8. Smak til med salt og pepper.
9. Varm en stekepanne med olivenolje. Legg ned en stor klatt smør når stekepannen har blitt varm og stek kamskjellene i ca 45 sekunder på hver side.
10. Server kamskjellene med pastinakkpuré, drypp over urteoljen og dryss på sukkererter og valnøtter.
11. Klar!
Ovnsbakt laks med rotfrukter og persillekrem
Tid: tilberedning ca 30 minutter + 1 time i ovn og kjøleskap
Ingredienser:
Ca 300 g poteter
Ca 250-300 g laksefilet
3-4 gulrøtter, gjerne i forskjellige farger
Ca 50 g sukkererter
1 pose mangold (65 g)
0,5 dl mandler
0,5 dl olivenolje
salt
Syltede reddiker:
200 g reddiker
1 dl eddik
1,5 dl sukker
3 dl vann
1 ts sennepsfrø (valgfritt)
en klype salt
Persillekrem:
2 dl creme fraiche
en håndfull persille
0,5 sitron (juice)
salt & pepper
Gjør dette:
1. Start med å sylte reddikene: Skjær dem i tynne skiver med mandolin og kok opp resten av ingrediensene til sukkeret har løst seg opp.
2. Vend reddikene inn i den varme blandingen og rør. Sett i kjøleskapet i minst 1 time.
3. Forvarm ovnen til 200 grader.
4. Skyll potetene godt og legg i en bolle. Hell over rikelig med olivenolje og salt.
5. Vend potetene i en ovnssikker form og sett i ovnen i ca 45 minutter. Still inn timeren på 10 minutter til å begynne med.
6. Del gulrøttene på langs og hell i samme bolle som potetene. Bland igjen med olivenoljen.
7. Når timeren går av – legg gulrøttene oppå potetene og sett tilbake i ovnen. Still inn timeren på 15 minutter.
8. Legg laksen i en ildfast form og dryss over salt og pepper. Når timeren går av, setter du laksen på 15-20 minutter.
9. Slik lager du sausen: hakk persillen og bland med sitron, salt og pepper. Smak til.
10. Kok opp vann og salt, tilsett sukkerertene og kok dem i 2-3 minutter.
11. Varm opp en tørr stekepanne og rist mandlene i ca 5 minutter. Bland på nytt kontinuerlig.
12. Server mangold, kokte sukkererter, rotfrukter og laks med persillesausen, syltede reddiker og brente mandler.
13. Klar!
Hvit sjokolademousse med pasjonsfrukt og kokos
Tid: 30 minutter + 1 time i kjøleskapet
Ingredienser:
150 g hvit sjokolade
1 eggeplomme
2,5 dl kremfløte
1 pasjonsfrukt
en håndfull ristede kokoschips
bringebær (ca 4-6 stk)
Gjør dette:
1. Smelt den hvite sjokoladen i et vannbad. Rør og følg med så det ikke brenner seg.
2. Pisk eggeplommen og bland gradvis inn i den hvite sjokoladen til du har en jevn krem.
3. Pisk fløten hardt.
4. Hell sjokoladekremen i fløten og press sitronen. Bland.
5. Sett moussen i kjøleskapet en stund eller hell over i et glass umiddelbart. Spray den hvis du vil ha et fint mønster.
6. La avkjøle i minst en time.
7. Toppes med pasjonsfrukt, bringebær og ristede kokoschips rett før servering.
8. Klar!
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey