Likestilt foreldreskap i hverdagen

Likestilt foreldreskap i hverdagen

Forskning viser at kvinner/mødre i større grad utfører gjøremål i hjemmet og rundt familien, sammenlignet med menn/fedre. Vi vet også at det er gunstig for helsen for både mor, far og barn dersom foreldrene er likestilt!

Likestilling er viktig allerede i svangerskapet og danner grunnlaget både for en positiv fødselsopplevelse og den første tiden med barnet. Både langsiktige og kortsiktige helseeffekter vises hos alle familiemedlemmer som lever i et likestilt foreldreskap.

Likestilt foreldreskap handler blant annet om å bidra likt til omsorgen for barnet og hjemmet, men også muligheten til å kunne jobbe fulltid og ha mulighet til egentid og mental restitusjon. Diskuter gjerne med hverandre hvordan dere kan fordele gjøremål i parforholdet for å fremme et likeverdig foreldreskap! Dette kan du gjøre allerede under svangerskapet, og det gjelder oppgaver som inntektsgivende arbeid, husarbeid, omsorg for barnet, fritidsaktiviteter og egentid.

For å tydeliggjøre det som hver av dere gjør, kan dere lage en liste over gjøremål slik at dere kan identifisere hva hver av dere engasjerer dere i. Ved å liste opp aktivitetene, identifiserer og bekrefter dere hver persons engasjement og tidsforpliktelse. Se vår liste over eksempler nederst i artikkelen.

Les også: 7 enkle måter å vise takknemlighet til partneren din.

Omfanget av oppgavene kan variere ut fra hvordan livssituasjonen din ser ut akkurat nå. Det er kanskje ikke slik at alt skal skje 50/50; det kan variere avhengig av om en av dere for eksempel er i foreldrepermisjon.

Det viktige er ikke hvem som gjør hva, eller i hvilken grad, men at dere begge opplever at det er et likt forbruk av energi til fellesoppgaver, i hvert fall i det lange løp. Husk at det å være i foreldrepermisjon er en fulltidsjobb i seg selv, hvor man ofte må overvåke barnet/barna hele tiden. For de som ikke er i foreldrepermisjon, kan det være vanskelig å se for seg det mentale stresset som det i lengden kan føre til. De som er i foreldrepermisjon, tilbringer store deler av hverdagen i og rundt hjemmet, og denne mangelen på kontrast i miljø og variasjon i roller som en jobb ellers ville bidratt til, kan for noen føles ensformig. Det kan også bety begrensede muligheter til å møte andre voksne.

Til syvende og sist handler det ikke om å dele alt helt likt hver dag, men det viktige er at du kjenner at begeret ikke renner over hos den andre. Det kan derfor være fint å sjekke fra tid til annen hvordan hver av partene på «hjemmefronten» føler seg. Vi tror at et velfungerende team er bedre enn summen av delene!

Listen over gjøremål kan for eksempel inneholde:

• Betalt arbeid (jobber heltid/deltid/VAB etc)
• Omsorg for barn (Foreldrepermisjon/lek/sosialt samvær med andre barnefamilier/gi mat/sove med barnet/organisere klesinnkjøp, behov, navngivning etc/hygiene rundt barnet/trøste/lese/alenetid med barnet/barna/uten den andre forelderen/leksehjelp/foreldremøter)
• Familieliv (holde kontakt med familie og venner/ta initiativ til familieaktiviteter og planlegge disse/kjøpe gaver/arrangere fester/planlegge ferier/planlegge datoer/osv)
• Fritid/privat tid (privat tid hjemme og ute/sengetid/uforstyrret søvn etc)
• Husarbeid (Rengjøring/vanning av blomster/organisering og bokføring/skifte laken/undersøke innkjøp og behov/hagearbeid/bytte lyspærer/ta ut søppel/styre økonomi/handle mat og se hva som er utsolgt eller nødvendig/planlegge måltider/oppvask/rydde osv.)
• Eventuelle andre punkter

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer