Gravid uke 16 | Nå veier fosteret 100 gram

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 16 | Nå veier fosteret 100 gram

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 16. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 16 er fosteret i størrelse med en sitron.

Bebyen: Nå veier fosteret 100 gram!

Fosteret er omtrent 12–14 cm langt og veier nå rundt 100 gram!

Øynene, som tidligere har vært på hver side av hodet, har blitt flyttet til fronten av ansiktet, og ørene er kommet til riktig sted på siden av hodet.

Babyens bevegelser

Fosteret blir mer aktivt for hver dag som går og øver på bevegelsene det kan håndtere. Til tross for den aktive livsstilen kan ikke fosteret selv kontrollere bevegelsene sine. Det er reflekser som styrer bevegelsene. Dette er fordi nervesystemet ennå ikke er tilstrekkelig utviklet. Det antas at nervesystemet er fullt utviklet etter 25. svangerskapsuke. Da har man nemlig observert grunnleggende bevissthet hos fosteret i ulike studier. Man har også sett at fosteret gjør visse bevisste bevegelser som å vende ansiktet mot en stemme som det gjenkjenner.

Nervesystemet fortsetter å utvikle seg i mange år etter fødselen, og det finnes forskning som viser at en persons hjerne og nervesystem er ferdig utviklet ved fylte 25 år.

Barnet oppfatter lyder

Kan du forestille deg at babyen i livmoren allerede kan høre lyder? Dette er først og fremst lyder som kommer fra navlestrengen, morkaken, tarmlyder og pulsen fra moren. Fosteret er beskyttet mot høye støynivåer av fosterhinnene, fostervannet, livmoren og den gravides mage – derfor trenger du aldri å bekymre deg for at det vil påvirke babyen om du oppholder deg i høylytte omgivelser. Nivået på lyden som barnet hører, kan sammenlignes med hvordan du hører under vann. Rundt uke 24 vil babyen kunne oppfatte stemmer utenfra.

Mamma: 16 uker gravid

For at kroppen din skal kunne levere oksygen til både deg og babyen, må hjertet ditt nå ha omtrent 20 % større kapasitet enn da du ikke var gravid. Dette betyr at hjertet vil slå med 10-20 flere slag i minuttet!

Du vil føle dette i form av at hvilepulsen din er høyere, eller at hjertet slår kraftigere for hvert slag. Du kan også kjenne at du raskt får høyere puls og pust enn du er vant til når du beveger deg. Dette betyr ikke at tilstanden din har blitt dårligere, men at hjertet pumper rundt en økt mengde væske i blodet.

Kosthold/kalsium

Det er veldig bra å spise mat som inneholder kalsium under svangerskapet, da kalsium bidrar til å utvikle og styrke fosterets bein. Du finner kalsium i matvarer som meieriprodukter, bladgrønnsaker og nøtter.

Tenner og tannkjøtt under graviditet

Under graviditeten hovner slimhinnene i munnen opp og du kan merke at tannkjøttet begynner å blø lettere når du for eksempel pusser tennene. Det er vanlig å få lettere betennelse i tannkjøttet men også i tennene, noe som kan gjøre dem mer mottakelige for plakk og bakterier. Derfor er det bra om du ivaretar munnhygienen ekstra nøye under svangerskapet!

For noen kan det føles vanskelig, da mange føler seg uvel eller er for slitne til å ta seg av munnhygienen. Prøv da å huske at god munnhygiene kan bidra til å unngå andre plagsomme problemer.

Hormoner og halsbrann

Det graviditetsbevarende hormonet progesteron får glatt muskulatur til å begynne å slappe av – slik som blæren, blodårene, mage-tarmkanalen og munnen. Magemunnen er normalt lukket, men mykner under svangerskapet, noe som gjør at den ikke lukker seg helt tett og magesyre kan sive gjennom – det er dette som forårsaker halsbrann og sure oppstøt. Halsbrann kan også være smertefullt i området rundt brystet der spiserøret passerer, samt over magen.

Hvis du lider av sure oppstøt og/eller halsbrann, kan det være lurt å unngå å spise sterkt krydret og fet mat. Du kan også tenke på å spise mindre porsjoner oftere hvis du har problemer, og drikker du kaffe er det greit å redusere mengden.

En annen måte å lindre problemene med halsbrann på er å sove med enden av hodet hevet, for da lekker ikke magesyren gjennom øvre magemunn på samme måte. På apotek finnes det reseptfrie legemidler dersom plagene blir for store! Rådfør deg med personalet og fortell at du er gravid, så får du hjelp med problemene dine.

Her kan du lese om graviditeten i uke 15.

Her kan du lese om graviditeten i uke 17.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer