Gravid uke 37 | Immunsystemet er utviklet

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 37 | Immunsystemet er utviklet

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 37. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Immunsystemet er utviklet

Babyen er ca 48 cm og veier hele 3 kg!

Utvikling

Barnets blodsirkulasjon fungerer nå som den skal, og immunforsvaret er tilstrekkelig utviklet til å kunne beskytte barnet mot lettere virus, bakterier og sykdommer i et liv utenfor livmoren. Antistoffer har blitt overført fra mor til baby i svangerskapet, noe som gir barnet en viss beskyttelse mot infeksjoner. Dette betyr imidlertid ikke at babyen blir immun mot sykdommer, og du bør være forsiktig med hvem du møter etter fødselen, babyen har ikke bygget opp forsvaret nok til å kunne bekjempe virus som andre bærer på.

Forberedelse til livet utenfor livmoren

Babyen forbereder seg på å bli født gjennom lengre perioder med aktiviteter, våkenhet og søvn. Ettersom babyen kan gjenkjenne visse lyder, har du kanskje lagt merke til at når du hører på bestemte typer musikk eller synger, reagerer og beveger babyen seg mer eller blir roligere i bevegelsene. Dette blir mer og mer tydelig hver uke nå ettersom babyens hjerne og sinn fortsetter å modnes raskt!

Mamma: Gravid i uke 37

Når denne uken er over, regnes svangerskapet som fullgått – hurra! 🥳

Nå vil magen sakte men sikkert falle til en lavere posisjon hvis den ikke allerede har gjort det. Forhåpentligvis vil dette gjøre det lettere for deg å puste, slik at livmoren ikke presser like mye på organene. Magen synker fordi babyen presser seg lenger ned i bekkenet ditt og forbereder seg på fødsel.

Fordi livmoren din tar opp mer plass og derfor legger mer press på blæren, kan det hende du må tisse mer enn vanlig. Til tross for mange toalettbesøk er det fortsatt godt å drikke mye væske, selv om det kan føles kontraintuitivt å provosere fram enda (!) flere toalettbesøk.

Hvorfor starter fødselen ofte om natten?

Fødsel kan starte med at vannet går, men det er mest vanlig at fødselen starter med rier. At smertene ofte starter i løpet av natten, skyldes at den gravide sover og/eller er avslappet og rolig på det tidspunktet. Dette bidrar til at oksytocinnivået er på sitt høyeste! Oksytocin er det drivende hormonet under fødselen som sørger for å gi deg rier for å hjelpe babyen ut. I løpet av natten blir ikke dette hormonet påvirket eller hemmet av noen stresshormoner, derfor ser man en klar sammenheng til hvorfor riene starter i løpet av natten!

Søvn

Har du vanskelig for å sove om natten? Nå begynner kroppen og hjernen å forberede seg på å være våken om natten, noe som vanligvis kreves når babyen er født. Det betyr at du nå kan våkne midt på natten og føle deg pigg og våken – kanskje tar det flere timer før du kan sovne igjen. Dette er helt normalt og en naturlig del av biologiens smarte måte å forberede deg på foreldrelivet!

Jo større magen blir, jo mer øker trykket på store årer i kroppen, mens bekkenet blir mer bevegelig på grunn av hormonet relaxin. For ikke å glemme hvor keitete kroppen føles med en baby på tre kilo i magen! Sammen kan dette forårsake smerte eller ubehag når du beveger deg, og noe så enkelt som å snu seg i sengen kan føles utrolig tungt. En stor og lang pute eller flere mindre kan hjelpe deg med å finne stillinger som føles mer komfortable. Å samle puter mellom knærne er et eksempel som vanligvis hjelper mange.

Søvnen og Vena Cava

Når livmoren vokser, er det normalt at den begynner å trykke på vena cava-nerven, som går langs høyre side av ryggraden og fører blod til og fra hjertet. Hvis trykket blir for høyt, kalles det vanligvis «vena cava-syndrom», som påvirker blodtrykket ditt med blodtrykksfall. Det kan gi symptomer som svimmelhet, kvalme, pustevansker, hjertebank og nummenhet i bena.

Vena cava-syndrom kan ofte oppstå hvis du ligger på ryggen, så du bør ikke sovne på ryggen. Dette er blant annet fordi den lengste søvnperioden ofte skjer rett etter at du har sovnet – derfor er det bedre for kroppen å sovne på siden. Hvis du våkner liggende på ryggen i løpet av natten, skal du ikke bekymre deg – du kan bare snu deg over på siden og sovne igjen. Kroppens naturlige reaksjon dersom du blir påvirket av trykket på de store venene, er instinktivt å snu seg. Ligger du en stund på ryggen med enden av hodet hevet og føler deg bra, er det ingen grunn til bekymring, da er du sannsynligvis ikke påvirket av vena cava-syndrom.

Åpningsrier

De siste ukene av svangerskapet er det vanlig med sammentrekninger som varer en stund for så å forsvinne, disse kalles kynnere. Dette er livmorens måte å forberede seg til fødsel! Det er vanlig at kynnere kommer om kvelden eller natten, og de forsvinner av seg selv når du hviler. De betyr ikke at fødselen starter, men de kan føre til at livmorhalsen blir mere moden, deretter mykner den og til slutt forkortes den (noe den må gjøre for at fødselen skal komme i gang!).

Her kan du lese om uke 36.

Her kan du lese om uke 38.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer