Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Her er alt du trenger å vite om fruktbarhet

Her er alt du trenger å vite om fruktbarhet

Hva betyr egentlig fruktbarhet, og når er du mest fruktbar? I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite om fruktbarhet og hvordan en forståelse av menstruasjonssyklusen øker sjansene dine for å bli gravid.

Hva betyr fruktbarhet?

Å være i fertil alder betyr at du har mulighet til å bli gravid. For å forstå fruktbarheten din fullt ut, må du også forstå menstruasjonssyklusen din, da du må ha eggløsning for å bli gravid.

Menstruasjonssyklusen består av forskjellige faser. Eggløsning er en av dem, og inntreffer omtrent 14 dager før neste menstruasjon. Når egget løsner fra eggstokken, blir det fanget opp i egglederen og kan befruktes. Sædceller kan overleve opptil 5 dager ved vaginalt samleie, noe som betyr at du kan bli gravid i dagene før eggløsning og dagen etter, når egget er «modent» i ca. ett døgn etter at det hør løsnet.

Noen kvinner føler tydelig når de har eggløsning mens andre ikke føler noe i det hele tatt. Hvis du planlegger å bli gravid, kan det derfor være en fordel å kartlegge menstruasjonssyklusen slik at du får en bedre forståelse av de fruktbare dagene og vet omtrent når eggløsningen inntreffer.

I denne artikkelen går vi gjennom alt som kan være greit å vite om eggløsning!

Når er du mest fruktbar?

Kvinners fruktbarhet topper seg rundt 22 år og avtar deretter gradvis til rundt 35 år. Etter 35 avtar fruktbarheten ytterligere frem til overgangsalderen. Det betyr ikke at du ikke kan bli gravid etter fylte 35. På den annen side er det en del risiko for komplikasjoner både ved graviditet og fødsel – men det kan selvfølgelig også gå helt uten komplikasjoner. Det er også viktig å påpeke at noen blir gravide uten problemer i 40-årsalderen og andre har problemer med å bli gravide allerede i tidlig alder. Fertilitet er derfor høyst individuelt.

Kan livsstil påvirke om du er fruktbar?

Det enkle svaret er ja. Næringsrikt kosthold og trening er eksempler på ting som påvirker din generelle helse, og fruktbarheten, til det bedre. Ved å spise et variert kosthold med høyt næringsinnhold, skaper du derfor gode forutsetninger for å bli gravid. Dette gjelder også hvordan du beveger deg. Anbefalingen er å få inn hverdagstrening og et par pulshevende aktiviteter i uken, rundt 30 minutter per økt. Hvordan du velger å bevege deg spiller ingen rolle, så lenge det føles bra for deg.

I tillegg til et næringsrikt kosthold er det lurt å ta tilskudd av folat (folsyre), som er et B-vitamin som blant annet øker sjansene for at fosteret utvikler seg normalt de første ukene av svangerskapet. Ved å ta tilskudd av folat kan også tidlige spontanaborter og ryggmargsbrokk forebygges.

Hvordan vet du at du er fruktbar?

Fertilitet har mye med alder å gjøre. Biologisk sett er kvinner mest fruktbare før fylte 30 år, og etter 35 går fertiliteten relativt raskt ned. Menns fruktbarhet synker også med alderen, men går aldri helt ned slik den gjør for kvinner når de kommer i overgangsalderen.

Hva betyr infertilitet?

Når et par har forsøkt å bli gravid i løpet av et år med ubeskyttet og regelmessig sex uten resultat, kalles det vanligvis infertilitet, eller ufrivillig barnløshet. På dette tidspunktet kan det være aktuelt å ta prøver for å finne en årsak til infertiliteten, dersom paret ønsker det. Hvor lang tid en utredning tar varierer fra klinikk til klinikk, men det kan ta opptil et par måneder når flere tester utføres. Ønsker du å lese om infertilitet og hvordan en utredning fungerer, kan du gjøre det her.

Kilde: 1177 och NordicIVF.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer