Guide: Tiden etter et keisersnitt

Verifierat av

Frida Palmér

Barnmorska

Guide: Tiden etter et keisersnitt

Verifierat av

Frida Palmér

Barnmorska

Tiden etter et keisersnitt kan være en svimlende tid for kvinnen. Kroppen har vært gjennom mye fysisk stress, og det er helt normalt at humøret kan gå opp og ned i løpet av de første ukene.

I denne veiledningen vil vi gå gjennom vanlige problemer som kan oppstå i forbindelse med keisersnitt, uavhengig av om det var planlagt eller ikke. Husk at det er helt individuelt hvordan man innhenter seg etter fødselen, og alle typer ubehag oppleves forskjellig fra person til person.

Begynn gjerne med å lese vår artikkel «Hvordan et keisersnitt foregår».

I denne veiledningen:

 • Etter operasjonen
 • Det kirurgiske snittet
 • Blødning fra skjeden
 • Etterrier
 • Amming og melkeproduksjon
 • Søvnmangel
 • Prolaps
 • Urinveisinfeksjon
 • Baby blues og fødselsdepresjon
 • Tissing og bæsjing etter fødsel
 • Delte magemuskler

Etter operasjonen

Blir du bedøvet i narkose i forbindelse med keisersnittet, er det vanlig å føle seg trøtt og noen ganger kvalm etterpå. Er du våken og fått en ryggbedøvelse kan du også føle deg trøtt og kvalm noen ganger. Jordmor vil kjenne på magen din og sørge for at livmoren har trukket seg skikkelig sammen. Hun vil også undersøke slik at du ikke blør for mye fra skjeden eller fra såret på magen. Noen må beholde kateteret som ble satt inn i forbindelse med operasjonen over natten, mens i andre tilfeller kan jordmor ta det ut samme dag. Såret på magen kan gjøre vondt i et par uker, noen ganger lenger. Det er imidlertid viktig at det føles bedre og bedre hver dag, og bandasjen blir sjekket jevnlig av helsepersonell. Du vil bli tilbudt smertestillende mot smertene den første tiden. Det er vanlig å ligge 1-2 dager på fødestua etter keisersnitt og i noen tilfeller enda lenger. Du må kanskje bli lenger hvis du har mistet mye blod under fødselen, hvis barnet ikke har det bra, det utvikler seg en infeksjon i livmoren eller hvis du har vanskeligheter med å mate barnet.

Allerede samme dag eller dagen etter operasjonen får du hjelp til å reise deg opp og stå. Bevegelse er viktig for tilheling og for at tarmene skal komme i gang etter operasjonen. Å gå i trapper, gå turer med barnevognen, bære babyen og bæreselen er ikke noe du trenger å unngå for tilhelingens skyld. Imidlertid bør tunge løft utover disse eksemplene unngås de første to ukene etter et keisersnitt. Lytt til kroppen din for å kjenne hva du er i stand til.

Operasjonssnittet

I de aller fleste tilfeller brukes en tråd som forsvinner av seg selv et par måneder etter operasjonen. Bandasjen som dekker snittet, skal forbli på plass i 5 dager med mindre noe annet blir sagt. Deretter kan du ta det av selv og sette på kirurgisk tape for å beskytte arret. Har du tynne tapestrimler under bandasjen som holder sammen såret, kan du også her sette kirurgisk tape over og la det sitte i ytterligere 1-2 uker, alternativt til det løsner av seg selv. Skulle tapen klø eller plage deg, er det greit å fjerne den tidligere. Fordi arret ditt er friskt, vil huden være rød og mangle beskyttende pigment. Sørg for å dekke til, unngå sterk sol, eller bruk høy solbeskyttelsesfaktor på arret det første året etter keisersnittet.

Det kan gjøre vondt i selve operasjonssåret når du hoster, nyser eller ler. I så fall kan du prøve å presse hendene eller for eksempel en pute mot såret som «støtte».

Å få infeksjon i sårene er uvanlig ettersom du får antibiotika i forbindelse med operasjonen. Men skulle du ha noen av symptomene nedenfor, bør du kontakte din gynekologiske legevakt eller helsestasjon:

– Arret har økt rødhet rundt seg.
– Økt smerte sammenlignet med de første dagene.
– Det kommer puss ut av arret.
– Området rundt og på arret føles varmt.
– Du får feber sammen med noen av symptomene ovenfor.

Blødning fra skjeden

Alle blør fra skjeden etter fødsel. Dette kalles avstøtning og kommer fra såret fra morkaken etter at den har løsnet fra livmorveggen. Avstøtningen begynner som en tykk menstruasjon, blir deretter mer brunaktig og blir til slutt lysere før den stopper. I løpet av de 4-6 ukene det er vanlig å blø, kan også lukten og konsistensen på blødningen variere.

Etter fødsel er livmoren din ekstra følsom og mottakelig for bakterier, og det er økt risiko for infeksjon. En infeksjon i livmoren behandles med antibiotika, og i noen tilfeller kan det hende at kvinnen må legges inn på sykehus for å få antibiotika som drypp direkte i blodet. Siden du er ekstra utsatt for infeksjon i denne tiden, bør du unngå å bade (dusje med bindet er greit og det trenger ikke skiftes etterpå), unngå menstruasjonsbeskyttelse som du setter inn i skjeden (tampong eller menstruasjonskopp) og husk å bruke kondom under sex. Du bør imidlertid unngå samleie mens du har blødninger.

Er du bekymret, kan du søke hjelp via helsestasjon eller jordmorklinikk. Ta derimot kontakt med akuttmottak eller et gynekologisk akuttmottak (bortsett fra den første uken når du kontakter din fødeklinikk) dersom én eller flere av disse tingene gjelder:

– Du blør mer enn du gjorde den første dagen etter fødselen.
– Mange eller store blodklumper kommer fra skjeden.
– Du har feber over 38,5 og smerter i nedre del av magen.
– Det føles ømt når du trykker på livmoren.
– Avstøtningen lukter veldig vondt.
– Du er sliten og har hodepine sammen med noen av symptomene ovenfor.

Etterrier

Ganske kort tid etter at babyen er ute, vil livmoren begynne å trekke seg sammen igjen. Dette kalles etterrier og kan gjøre vondt. Hvis du nettopp har født, er det mer sannsynlig at du vil føle sterke, smertefulle etterrier. Oftest merkes de mer ved amming, men smertene avtar vanligvis etter 3-4 dager ettersom livmoren trekker seg sammen. Det kan være verdt å teste om en varmepute eller tens-apparat lindrer. Ta Alvedon og Ipren om nødvendig.

Amming og melkeproduksjon

Hvis du ønsker å amme barnet ditt, bør du være forberedt på at det kan ta litt tid før ammingen fungerer bra, enten du har født vaginalt eller ved keisersnitt. Etter operasjonen kan det være vanskelig for kvinnen å holde barnet sitt selv, og melkeproduksjonen kan være noe redusert. Det betyr absolutt ikke at du som fødte med keisersnitt ikke vil klare å amme, bare at det kan ta litt lengre tid før prosessen starter.

La babyen amme ofte og ha så mye hud-til-hud-tid med babyen som mulig. Det er normalt å amme mye det første døgnet før den modne melken begynner å renne. 8-12 ganger i døgnet og oftere er vanlig, og kan komme som et sjokk på den nyforløste, slitne moren.

Når den modne melken renner mellom dag 3-5, kan man få noe som heter melkestase/melkespreng, hvor brystene blir som harde bomber og man kan føle seg litt kvalm. Her er det beste du kan gjøre for å amme, gjerne på babyens signaler. Hvis brystene dine føles veldig anspente og du trenger å avlaste trykket i brystene mellom ammingene, kan du ta en varm dusj mens du masserer brystene lett. Prøv også å bruke noe som kalles cottermans håndgrep, hvor du legger fingertuppene rundt forgården og presser i et par minutter. Dette fører rett og slett til at melken og vevsvæsken skyves bakover, noe som fører til at brystvorten og areola mykner og babyen lettere kan få et godt grep rundt brystet.

Det er også veldig vanlig å ha ømme og såre brystvorter. Ved ømme brystvorter kan du lufte dem, smøre dem med morsmelk og bruke spesielle kremer som kan kjøpes på apoteket.

Trenger du støtte og tips angående amming den første uken etter fødsel, kan du alltids ringe din fødeklinikk. Våg å søke hjelp fra venner, familie og helsepersonell. Som med alt annet når det kommer til en nyfødt, er det ingen som forventer at du skal vite alt fra dag én.

På en måte er både du og babyen din nye i denne verden.

Les mer om amming her.

Du kan også forberede deg før fødselen ved å begynne å manuelt stimulere brystene på slutten av svangerskapet. Ikke bekymre deg hvis du ikke får ut noe når du håndmelker. Stimulering av brystene er gunstig for produksjonen av råmelk, noe som kan gjøre det lettere å begynne å amme.

Mangel på søvn

Når fødselen er over og alt du ønsker å gjøre er å sove, begynner et nytt kapittel med våkne netter og dager som går i ett. Snakk med din eventuelle partner om hvordan dere best kan ta vare på hjemmet, hverandre og babyen den første perioden. Benytt anledningen til å sove en stund på dagen når babyen sover, slik at du er bedre forberedt på en natt med uklart antall timer søvn. Hvis du ammer, er det vanskelig å dele ansvaret om natten, men kanskje partneren din kan avlaste deg mellom ammeøktene. Det er mange måter å trøste en baby på utenom brystet, og det kan være bra for partneren å finne sine egne triks så snart som mulig.

Søvn er essensielt for alle mennesker, så hvis du føler deg ekstra sensitiv, ufokusert og stresset, kan det godt være søvnmangelen som gir utslag. Et tips til alle foreldre der ute er å ta all den restitusjonen man kan få. Enten det er en 10-minutters power nap på sofaen midt på dagen eller en venn eller slektning kommer bort og bærer rundt på babyen en stund slik at du kan lage mat i ro og fred. Folk ønsker ofte å hjelpe, men noen ganger er det nødvendig å strekke ut en hånd og be om det selv.

Livmorfremfall

Fremfall er når livmoren går ned i skjeden, eller organer rundt skjeden buler inn i skjedeveggen. Dette skyldes svekket bekkenbunn. At det utvikler seg en eller annen form for fremfall er mer vanlig etter en vaginal fødsel sammenlignet med et keisersnitt. Likevel forekommer det, men du er ikke alltid plaget av det og trenger derfor ikke oppsøke behandling. For andre kan det skape en følelse av tyngde, gnagsår eller problemer ved tømming av blære og tarm.

Det er enkelte ting du kan gjøre selv for å unngå risikoen og for å lindre symptomene hvis det oppstår fremfall. Gjør blant annet klemmeøvelser regelmessig for å trene musklene i bekkenbunnen, og unngå tunge løft. Hvis du skal løfte tungt, husk å klemme musklene i bekkenbunnen. Det er viktig å alltid gå på do umiddelbart hvis du føler behov for å bæsje. Husk også å spise fiberrik mat og drikke rikelig med væske slik at tarmene har best mulig forutsetninger.

Hvis du plages av noe som buler i skjedeåpningen, ofte har behov for å tisse selv om du nettopp har vært på do, ikke kan tømme tarmen skikkelig, det lekker avføring eller du har blødninger du ikke kjenner igjen, er det viktig at du tar kontakt med helsestasjon eller gynekologisk klinikk. Det er god hjelp å få!

Urinveisinfeksjon

Etter keisersnitt er det mer vanlig å lide av urinveisinfeksjon enn ellers. Den vanligste årsaken til infeksjon er urinrørskateteret som legges på alle som tar et snitt. Svie når du tisser og at du må tisse ofte, er to vanlige symptomer. Som oftest går urinveisinfeksjonen over av seg selv, men dersom symptomene blir plagsomme bør du kontakte helsestasjon og se om det er behov for antibiotika. Drikk rikelig med vann/væske hvis du må på toalettet ofte. Det kan føre til at urinveisinfeksjonen går over av seg selv.

efter kejsarsnitt

Baby blues og fødselsdepresjon

Tredagersgråten eller babyblues er noe mange nybakte mødre har opplevd. Hormonene og omstillingen kan føre til at følelser som depresjon og angst tar overhånd. Noen føler ikke dette i det hele tatt, mens andre føler en dyp følelse av sorg og ulykke. Det kan være nyttig å minne deg selv på at dette er veldig vanlig og alltid går over. Den såkalte «babyboblen» er i mange tilfeller langt fra perfekt, koselig og fredelig hele tiden. At livet er en berg-og-dal-bane av følelser første gang med en nyfødt, er realiteten for mange kvinner.

Men hvis du føler sterk depresjon, gråter mye og har problemer med å knytte bånd til babyen din, kan du lide av fødselsdepresjon. Våg å snakke med eventuell partner, en venn, et familiemedlem eller helsestasjonen. Hvis følelsen av depresjon ikke har gått over etter cirka to uker og du føler at det er vanskelig å stå opp og møte dagen om morgenen, er det på tide å søke hjelp. Gjennom helsestasjonen kan du få tilbud om kontakt med psykolog eller lege ved behov.

Å tisse og bæsje etter fødsel

Det sies at tre ting må fungere etter at en kvinne har født. Å tisse, bæsje og ha sex. Ikke helt i starten, selvfølgelig, men det er viktig å huske på at disse tre tingene er grunnleggende behov, og hvis det ikke fungerer, vil vi bli berørt på en eller annen måte.

Etter at kateteret er fjernet, kan du prøve å urinere selv. Spinalbedøvelsen du får i forbindelse med keisersnitt, kan svekke vannlatingsevnen, men det er viktig å prøve å tisse så snart du føler behov. Husk å drikke mye vann og spise fiberrik mat for å unngå forstoppelse etter fødsel. Bekkenbunnen svekkes også etter keisersnitt, og ved belastning kan det lekke ut små eller store mengder urin. Skulle dette fortsette å være et problem, er det viktig at du tar det opp i oppfølgingen med jordmor. Med mindre legen eller jordmoren sier noe annet, kan du begynne med klemmeøvelser rett etter fødselen.

Delte magemuskler

Diastasis Recti, eller magemuskeldeling, er noe du kanskje har hørt om før. Under graviditet blir alle lag av magemusklene strukket og svekket. Dette for å gi plass til den voksende livmoren. Etter fødselen finner disse til slutt sammen igjen, men i noen tilfeller forblir bindevevet mellom musklene strukket og avstanden mellom musklene blir for stor. Tegn på at du har delte magemuskler, kan være at magen stikker ut, magemusklene føles svakere, du har problemer med bekkenbunn og korsrygg, problemer med urininkontinens m.m.

Det er ikke farlig, men det er viktig å være klar over tilstanden slik at du trener musklene på riktig måte. Ta kontakt med jordmor eller fysioterapeut for et treningsprogram som styrker bekkenbunn, de skrå magemusklene og ryggen. I noen alvorlige tilfeller er det nødvendig med kirurgi for å bli helt frisk.

Ingen graviditet eller fødsel er akkurat som nån andres. Det samme gjelder ferden mot å føle seg restituert. Vær snill mot deg selv og la den indre og ytre helbredelsesprosessen ta sin tid.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer