Gravid uke 10 | Embryoets kropp tar form

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 10 | Embryoets kropp tar form

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 10. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 10 er embryoet i størrelse med en oliven.

Bebyen: Nå begynner tær og fingre å vokse

Fra og med denne uken kalles embryoet for foster, som er et stort steg i utviklingen! Nå er fosteret rundt 30 millimeter langt.

Utvikling

Kroppen til fosteret begynner å ta form og halen som tidligere var i ryggenden av embryoet, begynner å forsvinne. Tær og fingre har frem til denne uken sett ut som små utstikkere med svømmehud, men begynner nå å vokse ut. Hodet har fått en hals, og fordypningene man tidligere har sett i ansiktet begynner å få øyne med øyelokk. Ved nese og munn har det tidligere kun vært et felles hull, men nå begynner både nesen og munnen å få sin egen struktur. Ørene begynner å ta form og hjertet vil være ferdig utviklet i løpet av denne uken.

Fosterets organer

Alle de store organsystemene er etablert i fosteret, og kjønnsorganene fortsetter å utvikle seg. Foreløpig ser de ytre kjønnsorganene likt ut hos alle fostre uavhengig av kjønn, men de indre kjønnsorganene (testikler eller eggstokker) er ferdig utviklet på dette tidspunktet. Avhengig av kjønn dannes det nå millioner av eggceller, eller produksjonen av testosteron har startet.

Fostervann

Babyen ligger i livmoren i det som kalles fostersekk, sammen med fostervann. Mengden av fostervann øker gradvis frem til uke 38 og er da ca 1 liter. Deretter skjer det en gradvis nedgang i fostervannet.

Fostervann produseres i fosterhinnene, som fornyes hele tiden hvert døgn. Fostervannet er også der for at babyen skal kunne bevege seg, trene armer og ben, samt å isolere og hjelpe babyen å holde temperaturen. Temperaturen i livmoren er den samme som hos den gravide, det vil si 37 grader.

Mamma: Bekymringer når man er gravid i uke 10

Nå er du i tiende uke og fosteret har vokst inni deg i to hele måneder! 30 uker til vi sees 💜

I løpet av denne tiden av svangerskapet kan ukene føles uendelig lange. Da kan det være greit å motivere seg med ulike delmål. Belønn deg selv på en eller annen måte for at du gjør en så fantastisk jobb! Kanskje du kan gjøre det til en rutine å gjøre noe spesielt du liker midt i hver svangerskapsuke, slik at du har noe annet å se frem til enn å gå inn i neste uke? Det er bare du som setter grensene for hva som er rimelige belønninger. Se om du kan få din eventuelle partner på samme spor og finne noe morsomt å gjøre sammen!

Hva slags forelder vil du være?

Allerede nå kan du ta deg tid til å drømme og fantasere om hvem du vil være som forelder. Ta gjerne opp dine tanker og bekymringer med partneren din og diskuter sammen, men også med dine nærmeste, om ditt syn på foreldreskap.

Jerntilskudd

Har du begynt å ta jerntilskudd, kan dette påvirke tarmen slik at du blir slapp i magen eller forstoppet. Det finnes ulike typer jerntilskudd som har ulik effekt, så snakk med jordmoren din hvis tilskuddet du tar ikke fungerer for tarmen din.

Væske og hevelse

Dersom du føler deg hoven, er hovedårsaken at blodvolumet øker, men også at hormonene under graviditeten kan gi væskeansamling. Ettersom alle kvinner er unike, reagerer vi også forskjellig på denne hormonforandringen, noe som gjør at alle påvirkes av dette i ulik grad. Også faktorer som blodtrykkspåvirkning, varme og hvor mye væske den gravide drikker, vil påvirke hevelsen. En grunn til at du kan hovne opp, er at du drikker for lite! Prøv å øke vanninntaket og se om hevelsen avtar.

Bekymringer og risikoer med graviditet

Skulle det være noen risiko med graviditeten din, vil jordmor tilby et legebesøk. Hvis du er bekymret og trenger ekstra støtte, kan jordmoren din hjelpe deg med det også. Du kan snakke om dine tanker og følelser om det meste, og jordmor hjelper deg på riktig vei! Husk at angst er en naturlig del av svangerskapet for mange. Graviditeten er lang, så hvis du føler deg engstelig, vil du garantert oppleve dette i bølger i løpet av disse ni månedene. Det du føler nå, trenger ikke være like merkbart om et par uker.

Ønsker du å dele tanker og erfaringer med andre gravide eller foreldre, kan du alltid henvende deg til Baby Journey – The community! Bli med her!

Sex under graviditet

Det er ikke skadelig hverken for deg eller embryoet å ha sex hvis du har en normal graviditet. Lysten kan imidlertid avta hvis du føler deg dårlig eller på grunn av alle hormonene, og da kan både følelsen og opplevelsen endre seg. Noen gravide får mer lyst og kjenner større nytelse, mens andre får helt motsatt effekt. Det kan selvfølgelig også endre seg under svangerskapet. Snakk med partneren din om følelser og behov, og husk å bekrefte hverandre og være lydhøre. Intimitet kan skje på mange andre måter enn ved samleie.

Her kan du lese om graviditeten i uke 9.

Her kan du lese om graviditeten i uke 11.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer