Gravid uke 9 | Embryoet begynner å se ut som et barn

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 9 | Embryoet begynner å se ut som et barn

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 9. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 9 er embryoet i størrelse med et kirsebær.

Bebyen: Embryoet begynner å se ut som et barn

Embryoet er ca 20 millimeter mellom hode og bak!

Utvikling

I uke 9 kan embryoet begynne å gjøre noen enklere bevegelser. Disse er viktige for muskel- og leddfunksjonene til embryoet, men de er ikke viljestyrte. På dette tidlige stadiet skjer de via reflekser. Selv om embryoet beveger seg inni deg størsteparten av døgnet, vil du ikke føle noe på en stund. Men det er ikke så langt unna! Selv om det kan variere veldig fra kvinne til kvinne og avhengig av hvor i livmoren morkaken sitter, kjenner mange kvinner fosterbevegelser rundt uke 18-24.

Armene som begynte å utvikle seg forrige uke, har nå albuer. Fingrene begynner å vokse på hendene, men det er fortsatt bånd mellom dem. Føttene fortsetter også å utvikle seg og har nå begynt å få små tær.

Øynene er fortsatt på siden av hodet, men denne uken begynner øyelokkene å utvikle seg. Munnen ferdigstilles denne uken og utviklingen av tennene i kjeven fortsetter, mens ganen og tungen begynner å ta form.

Utvikling av kjønnsorganer

Fra uke 9 begynner også kjønnsorganene å utvikle seg i ulike retninger avhengig av kjønn. Kromosomsettet XX eller XY styrer utviklingen av enten eggstokker eller testikler. Avhengig av kromosomsettet dannes de ulike kjønnshormonene som vil føre utviklingen av kjønnet fremover. Først ser det ut som to små klumper med en knopp i midten uansett om det er en skjede eller en snopp, men på et senere tidspunkt vil du kunne skille kjønnene fra hverandre.

Mamma: Gravid i uke 9 – er magen synlig nå?

Livmoren din er nå dobbelt så stor som da du ikke var gravid!

Hvordan føler du deg?

Følelsen av menstruasjonssmerter og behovet for å tisse er vanligvis merkbar nå, og dette er fordi livmoren din vokser. I tillegg begynner tarmene å hovne opp, og sammen kan de presse mot blæren din. Tarmene beveger seg langsommere som en effekt av hormonene, og de hovner opp fordi musklene blir mer avslappede.

Selv om livmoren har doblet seg i størrelse, kan den ikke merkes på utsiden av kroppen. Noen kvinner merker stor forskjell i størrelsen på magen sammenlignet med normal tilstand, mens andre ikke merker noen forskjell i det hele tatt. Husk å ikke sammenligne den voksende magen din med andre gravide – alle kvinnekropper er unike og det samme gjelder for graviditet. Stol på at kroppen din endrer seg akkurat slik den skal.

Hormoner og blødninger

Den økte hormonelle påvirkningen under graviditet kan føre til at du får soppinfeksjoner og/eller økt utflod. Blødning er også vanlig tidlig i svangerskapet. På dette stadiet av svangerskapet er mange bekymret for akkurat dette og føler frykt for spontanabort. Prøv å ikke bekymre deg for mye, ikke engang om mulig blødning – det er ofte helt ufarlig for embryoet og trenger ikke bety spontanabort.

Det kan blø fra slimhinnen i skjeden på grunn av hevelse, hormonelle endringer eller fra et kar i slimhinnen som er mer væskefylt. Selv en polypp i skjeden eller livmorhalsen kan forårsake blødninger og er ikke forbundet med blødning fra livmoren eller knyttet til utviklingen av fosteret.

Omtrent 1 av 4 kvinner vil blø på et tidspunkt i løpet av svangerskapet! Hvis du er bekymret for en spontanabort eller for mulig blødning, kan du alltid henvende deg til jordmor, gynekolog eller gynekologisk legevakt for råd eller hjelp til å håndtere bekymringene dine.

Her kan du lytte til podcasten vår Baby Talk når vi snakker om blødninger under svangerskapet med jordmor Maria. (Podcasten er på svensk).

Skadelige stoffer under graviditet

Potensielt skadelige stoffer som kommer inn i kroppen din absorberes av blodet og kan nå fosteret via morkaken og navlestrengen. Eksempler på disse skadelige stoffene er medisiner, alkohol, røyking, snus og narkotika. Disse medfører økt risiko for fosteret under svangerskapet og bør derfor unngås helt.

Trenger du hjelp eller støtte til å slutte med en avhengighet, kan du henvende deg til helsestasjonen eller jordmorkontoret for å få den hjelpen du trenger. Det er også spesielle mottak for de som bor i, eller har levd i et forhold med avhengighet eller risikobruk.

Husk at helsetilbudet under svangerskapet er forskjellig fra region til region. Snakk med jordmoren din om hva som gjelder der du bor.

Her kan du lese om graviditeten i uke 8.

Her kan du lese om graviditeten i uke 10.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer