Gravid uke 8 | Nå er embryoet 13 millimeter

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 8 | Nå er embryoet 13 millimeter

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 8. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 8 er embryoet i størrelse med et bringebær.

Bebyen: I vecka 8 är embryot 13 millimeter

Embryoet utvikler seg og vokser hver dag, så på slutten av denne svangerskapsuken er embryoet omtrent 15 millimeter!

Utvikling av embryoet

I denne uken anlegges de store organsystemene som mage-tarmkanalen, nyrene og lungene. Nå begynner de både å vokse og utvikle seg for fullt! Det samme gjør hjernen, magen, sentralnervesystemet og ryggvirvlene. Tenk at alt dette skjer inne i det lille 15 millimeter embryoet! Det er faktisk ganske utrolig.

Så det er en enorm utvikling på gang denne uken. Hjertet begynner til og med å pumpe blod rundt i alle de små blodårene som har rukket å danne seg. Armer og ben fortsetter å vokse, og hender begynner å ta form som små årer. Føtter og tær begynner også å utvikle seg og embryoet kan gjøre små, bittesmå bevegelser.

Det dannes to fordypninger som skal bli øyne, og øyelokkene blir til, i likhet med to små knopper som skal danne ører. Munn og nese er i utvikling, men så langt har de et felles hull hvor tungen begynner å ta form.

Mamma: Gravid i uke 8

Du har nå gått inn i åttende uke og har sikkert visst om graviditeten i noen uker. For noen er nyheten glad og lett å fordøye, mens andre mottar nyheten som en overraskelse som det tar litt tid å akseptere. Uansett hva du føler og uansett hvor langt du har bearbeidet tankene om graviditeten, så husk at alle følelser er ok. Du har ca 32 uker igjen til å forberede deg på alt som ligger foran deg!

Kosthold og mageproblemer

Når du er gravid, skiller kroppen din ut hormonet progesteron, som er nødvendig for å opprettholde graviditeten. Det kan hjelpe tarmene med å jobbe saktere enn vanlig, og du kan bli forstoppet eller føle at magen er oppblåst.

For å lette eller motvirke disse problemene hjelper det vanligvis å spise fiberrik mat, drikke mye vann og å bevege seg – det hjelper tarmene å holde seg i bevegelse. Hvis du fortsatt har problemer med treg mage eller forstoppelse, kan enkelte matvarer være til hjelp. Du kan blant annet prøve kiwi eller pære og forskjellige frø (gresskar- eller solsikkefrø) som en del av frokost eller mellommåltid. Sørg for å drikke mye væske slik at fibrene ikke gjør deg forstoppet. Du kan også bruke reseptfrie legemidler mot forstoppelse. Jordmoren din kan veilede deg i dette.

Fiberrikt kosthold

Tips til mat med mye fiber er blant annet grønnsaker, frukt, rotgrønnsaker, bønner, linser, frokostblandinger, gryn, pasta og fullkornsris. Og drikk mye vann slik at fibrene kommer til nytte! Lider du av IBS, kan det imidlertid være sunt å unngå en altfor fiberrikt kost – snakk med jordmoren din for råd dersom du er usikker på hvilken type mat som passer for deg.

Bevegelse under graviditet

Bevegelse hjelper også tarmene til å fungere og er en god måte å forberede kroppen på stresset som graviditeten medfører, spesielt mot slutten.

Du har kanskje hørt om bekkensmerter, eller bekkenløsning som det også kalles? Det kan ramme en del kvinner og oppstår ofte i siste halvdel av svangerskapet. Bekkensmerter skyldes hormonet relaxin, som skilles ut under svangerskapet for å myke opp leddene og gjøre leddene i bekkenet mer bevegelige, slik at barnet kan komme gjennom.

Noen kvinner kan dessverre oppleve utrolige smerter, men ved å trene musklene rundt leddene kan man stabilisere bekkenet og forhåpentligvis motvirke eventuelle smerter etter hvert som svangerskapet skrider frem. Hvis du har trent før du ble gravid, kan du fortsette å trene som vanlig så lenge det føles bra. Hvis du ikke har trent før, kan det være et godt tidspunkt å begynne å styrke kroppen litt nå – hvis det føles riktig for deg og du har energi til det! Det viktigste er at du gir kroppen din det den trenger.

Føler du at du har energi og har det bra, kan fiberrik mat og trening bidra til fortsatt velvære under svangerskapet. Lytt til kroppen din og hva den tåler, og fortsett i den grad det fungerer for deg. Vi vet det kan føles tungt! En god balanse mellom å gjøre det du vet er bra på lang sikt med det du trenger akkurat nå, er det absolutt beste. Men ikke press deg mot noe som koster deg mer energi enn det gir.

Dersom du ikke har motivasjon for kondisjonstrening, anbefales styrketrening med fokus på skuldre, rygg, overkropp, sete og lår. Lett bekkenbunnstrening og knipeøvelser er supert gjennom hele svangerskapet, og da holder det å gjøre det en liten stund når lysten kommer.

Her kan du lese om graviditeten i uke 7.

Her kan du lese om graviditeten i uke 9.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer