Barnmorska
Barnmorska
I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 7. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 7 er embryoet i størrelse med et blåbær.
Denne uken begynner embryoets hjerte å slå!
Denne uken begynner det å dannes det som skal bli armer, og mot slutten av uken er det beinas tur til å ta form. Et lite fun fact er at armene alltid vil være et skritt foran beina i utviklingen. Fingre og tær begynner også å utvikle seg nå!
Nå begynner embryoet å ligne en bøyd larve i form. Beina er bøyd og ennå ikke synlige, og derfor måles lengden mellom hode og bak i denne posisjonen. Jordmødre omtaler denne målingen som CRL (Crown-Rump-Length) i forbindelse med målingene tatt under ultralyd. Det lille embryoet har mer enn doblet lengden denne uken sammenlignet med forrige uke og er nå rundt 7 millimeter fra hode til bak.
Ved fødselen er navlestrengen omtrent 40-50 cm lang. Den ene enden av navlestrengen er festet til morkaken og den andre til babyens navle. På dette stadiet er navlestrengen fortsatt veldig kort. Under graviditeten rekker den å vokse til å bli lang, tykk og elastisk.
Kanskje det føles som om navlestrengen er veldig skjør? Men faktum er at den er solid nok til å tåle alle bevegelsene til fosteret gjennom hele svangerskapet. Navlestrengen er omgitt av et lag med beskyttende gelé og har flere små blodårer i seg som transporterer nærings- og oksygenrikt blod til fosteret. Blodårene hjelper også med å transportere bort det oksygenfattige blodet via navlestrengen tilbake til mor.
Fortsetter du å sovne midt på arbeidsdagen eller går du rundt med en banan i lommen og er konstant kvalm? Det kan være tøft, men du kan være rolig – det er en del av gamet og symptomer som forhåpentligvis ikke varer for lenge, men som vanligvis forsvinner etter hvert som andre trimester kommer (men det er forskjellig for alle!).
I syvende svangerskapsuke vet de aller fleste kvinner at de er gravide, da mensen er ca 1-2 uker forsinket avhengig av lengden på menstruasjonssyklusen. Mange kjenner graviditetssymptomer, men ikke alle. Livmoren vokser og presser mot blæren, noe som gjør at du ofte blir tissetrengt.
Kroppen gjennomgår en stor forandring under svangerskapet, og mange kvinner merker en følsomhet for visse lukter eller smaker. Er du mer sliten enn vanlig og har økt behov for søvn, kan det føles godt å vite at dette er helt normalt.
Har du bestilt din første time hos jordmor enda? Hvis ikke er det på tide å gjøre det nå! Under første møte med jordmor vil du eller dere få viktig informasjon for resten av svangerskapet og fødselen.
Når du skal på ditt første besøk, vil du blant annet ta både blodprøve og urinprøve for å sjekke ting som blodtype (kanskje også barnets blodtype), HIV, hepatitt og undersøke beskyttelsen mot røde hunder. Jordmoren vil også måle blodverdi, blodsukker og blodtrykk. Deretter vil dere ha en samtale, og du blir bedt om å svare på spørsmål om din helse og forhold til alkohol, tobakk, nikotin og rusmidler.
Alle disse faktorene kan påvirke helsen og utviklingen for barnet og deg selv. Derfor blir det satt opp noen besøk hos jordmor for å snakke om disse tingene samt din fysiske og psykiske helse. Har du et avhengighetsproblem, er hjelp tilgjengelig gjennom mottak eller hjelpetelefoner som har fokus på alkoholforbruk eller røyking, samt for å få støtte og hjelp til å leve sunt både under og etter svangerskapet.
Husk at helsetilbudet under svangerskapet er forskjellig fra region til region. Snakk med jordmoren din om hva som gjelder der du bor.
Ønsker du å dele tanker og erfaringer med andre gravide eller foreldre, kan du alltid henvende deg til Baby Journey – The community! Bli med her!
Fosterdiagnostikk betyr å finne ut informasjon om barnet ved hjelp av ultralyd og kromosomprøver. I første trimester, mest sannsynlig ved helsekonsultasjonen eller den første samtalen, vil du bli informert om fosterdiagnostikk og hvilke alternativer som tilbys der du bor. Du kan også ha ulike alternativer som anbefales for deg basert på arv eller tidligere svangerskap.
Den vanligste kromosomtesten som tilbys i Sverige er den som heter KUB, som viser sannsynligheten for at fosteret har en kromosomavvik. Husk at det er frivillig og at prøvesvarene er anslag og ikke helt sikre svar. Før du bestemmer deg for å ta en test, uansett om det er KUB eller en annen kromosomtest, kan det være greit å tenke over hvorfor du/dere ønsker å ta testen. Vurder også hvordan en sannsynlighet for kromosomavvik ville lande hos deg og hva du ville gjort med den informasjonen.
En NIPT-test, som står for Non Invasive Prenatal Test, kan også tilbys, avhengig av resultatene fra KUB-testen. I en NIPT-test analyseres tre par kromosomer, men med høyere grad av treffsikkerhet enn KUB, sammen med ultralyd og blodprøve fra den gravide. Dersom denne testen ikke tilbys, kan du betale for den på egen hånd dersom du ønsker det.
Avhengig av resultatene fra KUB eller NIPT kan det også gjøres prøvetaking fra morkake eller fostervann, som kan gi et pålitelig svar om barnets kromosomer ved behov. Dette gjøres på et sykehus.
Fosterdiagnostikk varierer fra landsdel til landsdel. På helsenorge kan du lese og se informasjonsvideoer om tidlig fosterdiagnostikk og få tips om hvordan du som gravid kan tenke rundt ulike muligheter og informasjon.
Kommer du inn i svangerskapet med høy BMI, risiko for svangerskapsdiabetes, spiseforstyrrelser eller lignende, får du hjelp av jordmor. Du har rett til å få den støtten du trenger under graviditeten, ikke vær redd for å be om det!
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey