Gravid uke 7 | Har du noen symptomer ennå?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 7 | Har du noen symptomer ennå?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 7. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 7 er embryoet i størrelse med et blåbær.

Bebyen: Nå slår hjertet

Denne uken begynner embryoets hjerte å slå!

Utvikling

Denne uken begynner det å dannes det som skal bli armer, og mot slutten av uken er det beinas tur til å ta form. Et lite fun fact er at armene alltid vil være et skritt foran beina i utviklingen. Fingre og tær begynner også å utvikle seg nå!

Nå begynner embryoet å ligne en bøyd larve i form. Beina er bøyd og ennå ikke synlige, og derfor måles lengden mellom hode og bak i denne posisjonen. Jordmødre omtaler denne målingen som CRL (Crown-Rump-Length) i forbindelse med målingene tatt under ultralyd. Det lille embryoet har mer enn doblet lengden denne uken sammenlignet med forrige uke og er nå rundt 7 millimeter fra hode til bak.

Navlestrengen

Ved fødselen er navlestrengen omtrent 40-50 cm lang. Den ene enden av navlestrengen er festet til morkaken og den andre til babyens navle. På dette stadiet er navlestrengen fortsatt veldig kort. Under graviditeten rekker den å vokse til å bli lang, tykk og elastisk.

Kanskje det føles som om navlestrengen er veldig skjør? Men faktum er at den er solid nok til å tåle alle bevegelsene til fosteret gjennom hele svangerskapet. Navlestrengen er omgitt av et lag med beskyttende gelé og har flere små blodårer i seg som transporterer nærings- og oksygenrikt blod til fosteret. Blodårene hjelper også med å transportere bort det oksygenfattige blodet via navlestrengen tilbake til mor.

Mamma: Gravid i uke 7

Fortsetter du å sovne midt på arbeidsdagen eller går du rundt med en banan i lommen og er konstant kvalm? Det kan være tøft, men du kan være rolig – det er en del av gamet og symptomer som forhåpentligvis ikke varer for lenge, men som vanligvis forsvinner etter hvert som andre trimester kommer (men det er forskjellig for alle!).

Hvordan føler du deg?

I syvende svangerskapsuke vet de aller fleste kvinner at de er gravide, da mensen er ca 1-2 uker forsinket avhengig av lengden på menstruasjonssyklusen. Mange kjenner graviditetssymptomer, men ikke alle. Livmoren vokser og presser mot blæren, noe som gjør at du ofte blir tissetrengt.

Kroppen gjennomgår en stor forandring under svangerskapet, og mange kvinner merker en følsomhet for visse lukter eller smaker. Er du mer sliten enn vanlig og har økt behov for søvn, kan det føles godt å vite at dette er helt normalt.

Besøk hos jordmor

Har du bestilt din første time hos jordmor enda? Hvis ikke er det på tide å gjøre det nå! Under første møte med jordmor vil du eller dere få viktig informasjon for resten av svangerskapet og fødselen.

Når du skal på ditt første besøk, vil du blant annet ta både blodprøve og urinprøve for å sjekke ting som blodtype (kanskje også barnets blodtype), HIV, hepatitt og undersøke beskyttelsen mot røde hunder. Jordmoren vil også måle blodverdi, blodsukker og blodtrykk. Deretter vil dere ha en samtale, og du blir bedt om å svare på spørsmål om din helse og forhold til alkohol, tobakk, nikotin og rusmidler.

Alle disse faktorene kan påvirke helsen og utviklingen for barnet og deg selv. Derfor blir det satt opp noen besøk hos jordmor for å snakke om disse tingene samt din fysiske og psykiske helse. Har du et avhengighetsproblem, er hjelp tilgjengelig gjennom mottak eller hjelpetelefoner som har fokus på alkoholforbruk eller røyking, samt for å få støtte og hjelp til å leve sunt både under og etter svangerskapet.

Husk at helsetilbudet under svangerskapet er forskjellig fra region til region. Snakk med jordmoren din om hva som gjelder der du bor.

Ønsker du å dele tanker og erfaringer med andre gravide eller foreldre, kan du alltid henvende deg til Baby Journey – The community! Bli med her!

Fosterdiagnostikk

Fosterdiagnostikk betyr å finne ut informasjon om barnet ved hjelp av ultralyd og kromosomprøver. I første trimester, mest sannsynlig ved helsekonsultasjonen eller den første samtalen, vil du bli informert om fosterdiagnostikk og hvilke alternativer som tilbys der du bor. Du kan også ha ulike alternativer som anbefales for deg basert på arv eller tidligere svangerskap.

KUB

Den vanligste kromosomtesten som tilbys i Sverige er den som heter KUB, som viser sannsynligheten for at fosteret har en kromosomavvik. Husk at det er frivillig og at prøvesvarene er anslag og ikke helt sikre svar. Før du bestemmer deg for å ta en test, uansett om det er KUB eller en annen kromosomtest, kan det være greit å tenke over hvorfor du/dere ønsker å ta testen. Vurder også hvordan en sannsynlighet for kromosomavvik ville lande hos deg og hva du ville gjort med den informasjonen.

NIPT

En NIPT-test, som står for Non Invasive Prenatal Test, kan også tilbys, avhengig av resultatene fra KUB-testen. I en NIPT-test analyseres tre par kromosomer, men med høyere grad av treffsikkerhet enn KUB, sammen med ultralyd og blodprøve fra den gravide. Dersom denne testen ikke tilbys, kan du betale for den på egen hånd dersom du ønsker det.

Avhengig av resultatene fra KUB eller NIPT kan det også gjøres prøvetaking fra morkake eller fostervann, som kan gi et pålitelig svar om barnets kromosomer ved behov. Dette gjøres på et sykehus.

Fosterdiagnostikk varierer fra landsdel til landsdel. På helsenorge kan du lese og se informasjonsvideoer om tidlig fosterdiagnostikk og få tips om hvordan du som gravid kan tenke rundt ulike muligheter og informasjon.

Kommer du inn i svangerskapet med høy BMI, risiko for svangerskapsdiabetes, spiseforstyrrelser eller lignende, får du hjelp av jordmor. Du har rett til å få den støtten du trenger under graviditeten, ikke vær redd for å be om det!

Her kan du lese om graviditeten i uke 8.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer