Gravid uke 6 | Nå dannes fostrets organer

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 6 | Nå dannes fostrets organer

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 6. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 6 er embryoet i størrelse med en liten sukkerert.

Bebyen: I uke 6 dannes alle organer

Embryoet er nå ca 4 millimeter. Det høres kanskje minimalt ut, men det skjer utrolig mye i dette lille embryoet i løpet av denne uken.

Utvikling

Nå er embryoet 6 uker gammelt, noe som betyr en viktig tid for utvikling. Fra uke 2-8 vokser embryoet seg virkelig stort! Visste du at embryo til og med betyr «noe som vokser»?

En gang rundt den sjette eller syvende uken begynner hjertet å slå. Det skjer vanligvis rundt dag 22-25 etter befruktning, og da er pulsen mellom 110-170 slag i minuttet. Det er omtrent dobbelt så raskt som en voksen! Nå skjer det også mange andre endringer.

Cellene i embryoet begynner å dele seg avhengig av hvilket organ de skal danne. Nå legges grunnlaget for mange av de indre funksjonene, som hjerne, nervesystem og kjønnsorganer. Små foldlignende knopper vises på siden av kroppsveggen, som etter hvert vil utvikle seg til små armer og ben.

Organ

De indre organene som mage og tarm dannes nå, og også det doble laget av fosterhinner som babyen skal ligge i, omgitt av vann. Det er nesten ikke dannet fostervann ennå – men det kommer med tiden. Det som skal bli navlestrengen er ikke ferdig og har ingen funksjon ennå, men snart skal navlestrengen transportere oksygen og næring til fosteret fra morkaken!

Mamma: Gravid i uke 6

Har graviditeten din begynt å synke inn ennå? Eller har du nettopp funnet ut at du er gravid? Uansett så har du en spennende tid i vente!

Hvordan føler du deg?

Har du merket noen humørsvingninger ennå? Eller at du må løpe på toalettet ofte? Dette er vanlige graviditetssymptomer, i tillegg til kvalme, tretthet, såre og anspente bryster og en metallisk smak i munnen.

Føler du deg akkurat som vanlig, er det også helt normalt. Venter du tvillinger eller flere barn, er det mulig du vil merke eventuelle graviditetssymptomer mer enn en som venter ett barn. Husk at graviditetssymptomer kan være veldig individuelle.

De fleste symptomene som oppleves nå, skyldes de store hormonelle økningene og det graviditetsbevarende hormonet progesteron som skilles ut. Progesteron senker blodtrykket og immunforsvaret og gjør det vanskeligere å opprettholde et jevnt blodsukkernivå.

Blodtrykk og blodsukker

Under graviditeten blir kroppen og cellene mer ufølsomme for insulin, noe som betyr at økte mengder insulin er nødvendig for å holde blodsukkeret på et jevnt nivå. Disse forskjellene blir tydeligere ved at en gravid kvinnes blodsukker noen ganger er høyere enn hos en ikke-gravid kvinne, noe som vanligvis merkes i form av tretthet eller humørsvingninger. På grunn av dette vil jordmoren din overvåke blodsukkeret ditt via blodprøver under de fleste besøkene dine. I andre og tredje trimester kan forskjellene i blodsukkeret bli tydeligere – da kan det gjøres flere tester for å se om blodsukkernivået er normalt.

Blodtrykket synker ofte tidlig i svangerskapet som følge av at blodårene utvider seg. Det kan oppleves som svimmelhet når man reiser seg raskt fra sittende eller liggende, eller at den gravide føler seg svimmel dersom hun har stått oppreist en stund. Du kan også merke økt puls og blodvolum eller at du puster raskere og føler deg kortpustet ved å gjøre ting som tidligere ikke forårsaket kortpustethet. Disse kalles sirkulatoriske forandringer. Alle disse symptomene er helt normale!

Husk å lytte til kroppen din, senk farten og vær raus mot deg selv. Selvfølgelig er det bra å holde seg fysisk aktiv på mange måter, men det viktigste er å kjenne på humøret og akseptere det. Under svangerskapet er det spesielt viktig at du tar vare på deg selv! Det vil komme en tid da du vil orke ting som du kanskje ikke orker akkurat nå.

Kvalme under graviditet

Omtrent halvparten av alle gravide føler seg syke og kaster opp. En fjerdedel føler seg syke uten å kaste opp. Du har kanskje hørt om morgenkvalme, som er spesielt vanlig på grunn av det lave blodsukkeret man har om morgenen etter at man ikke har spist på noen timer. Mens noen opplever denne kvalmen om morgenen, er det andre som drar med seg kvalmen hele dagen.

Kvalmen er ikke et tegn på at noe er galt med svangerskapet, men den psykiske tilstanden kan påvirkes. Noen gravide har det så dårlig at det går ut over hverdagen, som for eksempel forholdet til andre, eller arbeidsevnen. Husk at ingen graviditeter er like, og det er bare du som vet hva du kan håndtere. Snakk med jordmor om kostholdsråd, annen behandling/lindring ved kvalme eller farmakologisk lindring i form av medisiner.

Kosthold og bevegelse under graviditet

Det er bra for både deg og embryoet at du får i deg næringsrik mat. Men for deg som er kvalm eller bare kan spise visse ting på dette stadiet, er det ingen grunn til bekymring. Heller ikke hvis du for eksempel har drukket alkohol fordi du ikke visste at du var gravid. Fra nå av er det imidlertid viktig å avstå helt fra alkohol, tobakk, narkotika og nikotin.

Synes du det er vanskelig å spise de porsjonene du er vant til på grunn av kvalmen, kan du prøve å spise små porsjoner ofte, da kan du regulere både energi og blodsukker. Mellommåltider kan også være en god idé mellom hovedmåltidene. Er du vant til å spise frukt som mellommåltid, kan du prøve å tilsette nøtter, cottage cheese eller lignende, da dette gjør blodsukkeret mer stabilt.

Bevegelse påvirker hormonene, som har en direkte innvirkning på humøret og hvordan du føler deg. Beveg deg når energien er der, men ikke vær for hard mot deg selv hvis du ikke orker. Graviditeten er lang og alt går i perioder – kjenn på det og gi kroppen din det du tror den trenger akkurat nå. Fra en uke til den neste kan det endre seg, så vær oppmerksom og snill mot deg selv.

Her kan du lese om graviditeten i uke 7.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer