Følg svangerskapet ditt uke for uke med Baby Journey!

Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.

Gravid uke 5 | Gratulerer med graviditeten!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 5 | Gratulerer med graviditeten!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gratulerer med graviditeten! I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 5. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. I uke 5 er embryoet på størrelse med et pepperkorn.

Bebyen: Dette skjer når du er gravid i uke 5

Gratulerer med graviditeten!

Nå er det opp til oss og våre erfarne jordmødre å veilede deg gjennom de neste ni månedene. Vi er her for å veilede og tilby hjelp under ferden, men vi vil også gi deg all den viktige og interessante informasjonen du måtte trenge.

Ønsker du å dele tanker og erfaringer med andre gravide eller foreldre, kan du alltid henvende deg til Baby Journey – The community! Bli med her!

Hva skjer i den femte uken av svangerskapet?

Embryoet du bærer på, er omtrent to uker gammelt, men graviditeten omtales som uke 5. Embryoet er én millimeter stort og har tre forskjellige cellelag som er starten på det som skal utvikle seg til et foster. De ulike lagene har allerede som oppgave å danne ulike deler og organer. Blant annet vil det øverste laget danne hjernen, huden og nervesystemet, og det nederste laget vil danne mage og tarm.

Nidasjonsblødning

Har du opplevd mindre blødninger på dette tidspunktet? Da kan det skyldes den såkalte nidasjonsblødningen, som er helt normalt og kan oppstå når det befruktede egget fester seg til livmorslimhinnen. Blødningen kan være alt fra noen få dråper til en liten flekk du ser i undertøyet. Dette kommer fra slimhinnen der det befruktede egget vokser. Ofte skjer dette rundt tidspunktet du forventer at mensen skal komme, noe som gjør det vanskelig å vite om det er mensen som kommer eller nidasjonsblødning på grunn av befruktning. Men hvis du leser dette, har du mest sannsynlig mistenkt en graviditet og tatt en graviditetstest som bekreftet det.

Befruktning og eggløsning

Du er nå gravid, og det betyr at ett (eller to!) egg har blitt befruktet da du hadde eggløsning. Eggløsning skjer vanligvis 12-16 dager før neste menstruasjon og betyr at egget fanges opp av egglederen inne i kvinnen. Under befruktningen møter mannens sæd deretter kvinnens egg i den ene egglederen, hvor en av sædcellene kommer inn i egget først og vinner konkurransen.

Fire dager etter befruktning vil egget reise mot livmoren, og rundt dag seks fester det seg der. Da er du offisielt gravid! På dette tidspunktet kalles det befruktede egget eller embryoet en blastocyst, og det vil klekkes når det dannes et hull i eggeskallet. Blastocysten når deretter livmoren og legger seg inn i livmorslimhinnen.

Vel fremme i livmorslimhinnen deler embryoet seg. Noen danner morkaken og fosterhinnene, mens noen danner selve embryoet. Avhengig av hvor i livmoren embryoet fester seg, vil morkaken komme ut derfra. Det betyr at du kan ha en morkake øverst i livmoren, som kalles fundus. Alternativt i fremre eller bakre vegg av livmoren. Du kan også ha en lavt voksende morkake. Plasseringen av morkaken er imidlertid noe du vil høre mer om når ultralyden nærmer seg!

Morkaken og hormoner

Morkaken produserer hormonet HCG, som igjen stimulerer produksjonen av progesteron. Du kjenner sikkert igjen dette fra da du tok en graviditetstest, da det er nivåene av HCG som gir effekt på testen og viser om du er gravid eller ikke.

Hva er det gule legemet?

På stedet i eggstokken hvor egget har løsnet, sitter nå i stedet det gule legemet. Det kalles corpus luteum på latin, og er egentlig skallrestene fra egget. Det gule legemet produserer det graviditetsbevarende hormonet progesteron, og i eggstokkene produseres hormonet østrogen. At det gule legemet skiller ut hormoner, skjer blant annet for at livmorslimhinnen skal modnes og gjøre seg klar til å ta imot det befruktede egget. Når morkaken dannes senere i svangerskapet (rundt uke 10), vil den ta over den jobben!

Det befruktede egget kalles en blastocyst på dette stadiet og vokser inn i slimhinnen og veggen på livmoren. En del av blastocysten vil først danne det gule legemet, som senere utvikler seg til å danne morkaken. Den har som viktigste oppgave å gi oksygen og næringsrikt blod til fosteret via karene i navlestrengen, for så å motta det nærings- og oksygenfattige blodet på vei tilbake fra fosteret via karene i navlestrengen.

Mamma: Wow, du bærer en babye!

Nå er kroppen din i full gang med å lage et embryo 💜

Hvordan føler du deg?

Kanskje du allerede kjenner såre bryster, kvalme og en gnagende smerte i magen? Smertene ligner smertene som mange kvinner kjenner før mensen, noe som kan gjøre det vanskelig å finne ut om det faktisk er et tegn på graviditet eller om mensen er på vei. Heldigvis har graviditetstesten gitt deg et sikkert svar! Faktum er at graviditetstesten ikke kan være feil, selv om det kan føles som om du må ta en håndfull tester til for å være på den sikre siden.

Hvis du ikke har noen graviditetsrelaterte symptomer i det hele tatt, er det helt normalt. Følelsene under svangerskapet varierer enormt fra kvinne til kvinne. Fra nå av er det godt å gå inn med holdningen om aldri å sammenligne ditt eget svangerskap med andres.

Folsyre

Alle gravide anbefales å ta folsyretilskudd (400 mikrogram/dag) frem til 12. svangerskapsuke for å redusere risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret. Du kan fortsette med folsyretilskudd gjennom hele svangerskapet om du ønsker det. Det er ingenting som vil påvirke deg eller svangerskapet negativt. Folsyre finner du på apoteket eller i helsekostbutikker!

Folsyre er en type B-vitamin som produseres kunstig. Du kan få det samme vitaminet gjennom maten du spiser, og da heter det folat. Matvarer med høyt innhold av folat inkluderer: belgfrukter, grønne bladgrønnsaker, ulike typer kål, bær, mango, fullkornsprodukter og leverpostei. Prøv å tilføye et av disse alternativene i ditt vanlige kosthold, for eksempel å legge til ekstra grønne bladgrønnsaker til middag, mango til yoghurt eller leverpostei på brødskiva.

Ta kontakt med helsestasjonen

Når du har funnet ut at du er gravid, må du ringe helsestasjonen du ønsker å gå til og fortelle at du er gravid. Alle helsestasjoner tilbyr tilsvarende grunnopplegg etter regionen du bor i, og du kan velge å melde deg på hvor du vil. Mange velger en helsestasjon som er nær jobb eller hjem.

Når du har tatt kontakt med din helsestasjon, vil jordmor sette opp registreringstime. Når det første besøket finner sted kan variere, men vanligvis settes det opp mellom uke 6 og 10. Du trenger ikke forberede deg på noen måte, men har du spørsmål om graviditeten kan du alltids stille dem til jordmoren på dette møtet.

Ved første besøk hos jordmor vil du snakke om hvordan du har det og sette en beregnet termindato utifra din siste menstruasjon. Jordmor vil da blant annet bestemme blodtypen din, måle blodsukkeret og ta blodtrykket. Dere vil også avtale besøkene fremover, slik at du vet hvor ofte og når besøkene vil finne sted.

Du skal føle deg trygg med jordmoren din og ha mulighet til å dele tanker, spørsmål og følelser rundt svangerskapet. Hvis det er noe som ikke føles riktig, kan du alltid be om en annen jordmor.

Graviditetsuker

Svangerskapsukene begynner å telle fra den første dagen av siste menstruasjon, selv om det befruktende samleiet ikke har funnet sted ennå på det tidspunktet. Rundt dag 14 etter første menstruasjon har du eggløsning, og det er først da at egget kan befruktes av en sædcelle og føre til graviditet. Artikkelen Om eggløsning, å bli gravid og hvor lang tid tar det egentlig? beskriver denne prosessen videre.

Menstruasjonssyklus og eggløsning

Hvis menstruasjonssyklusen din er 28 dager, som er gjennomsnittet, begynner graviditeten å regnes to uker før selve befruktningen finner sted. Det betyr at selve svangerskapet er 38 uker, selv om man vanligvis snakker om en graviditet som 40 uker. Hvis menstruasjonssyklusen din er regelmessig og du får en positiv graviditetstest den dagen mensen uteblir, betyr dette at du er i uke 4+0. Hvis du er gravid for første gang, kan beregningsmetoden føles litt forvirrende, så la oss rydde opp i det:

Kort fortalt betyr tallet 4 at du har fullført fire fullgåtte uker, og +0 betyr at du har fullført fire fullgåtte uker og null dager (altså nøyaktig fire uker). Når du er i 4+6, betyr det fire fullgåtte uker +6 dager. Her i Baby Journey Appen vil du raskt skjønne at det står at du er i uke 5 når du er i uke 4+0. La oss forklare: det betyr at du er i den femte uken av svangerskapet, men at du ikke har gått gjennom fem fullgåtte uker av svangerskapet ennå. Tenk deg hvordan du snakker i sport, for eksempel fotball. 4 minutter er spilt (fire fullgåtte uker) og 5. kampminutt er i gang (femte uke).

For å gjøre dette enda litt vanskeligere snakker helsevesenet vanligvis om gestasjonsuker. Dette er like mange uker og dager som fosteret faktisk er. Helsepersonell vil med andre ord alltid si at man er i fjerde uke når man er i uke 4+0, mens man på folkemunne alltid snakker om uken man er inne i, altså uke 5.

Her kan du lese mer om graviditeten i uke 6.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer