Skann QR-koden med mobilkameraen for å hente appen.
Barnmorska
Barnmorska
I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 11. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 11 er embryoet i størrelse med et jordbær.
Fosteret begynner å se mer og mer menneskelig ut og er omtrent 40 millimeter langt fra hodet til baken! Nå er kropp og hode like store (!), men som nyfødt vil hodelengden være omtrent en fjerdedel av kroppslengden.
Denne uken er det en intensiv utvikling av nervecellene. De fleste av fosterets organer dannes faktisk allerede denne uken, men fortsetter å vokse og utvikle sine funksjoner helt frem til fødselen.
Tarmene som tidligere var i navlestrengen, begynner nå å vandre inn i fosterets mage. Tarmene har en rask vekst, noe som betyr at de tidligere ikke har fått pass i magen til fosteret, og at de delvis har befunnet seg i den indre delen av navlestrengen. Gradvis flyttes tarmene nå innover og vil deretter plasseres inne i festet på navlestrengen. En helt utrolig prosess!
Øynene begynner å finne sin plass og de to knoppene som det ytre øret har bestått av til nå, har vokst sammen og begynt å danne formen til det ytre øret. På bena til fosteret begynner det å dannes små, bittesmå knær og ankler.
Negler og små hår begynner å utvikle seg og fosteret kan nå gjespe, svelge og suge! Det er noe fosteret holder på med i de stundene på dagen det er våkent. Vanligvis har fosteret korte perioder med våkenhet, selv om dette varierer fra foster til foster. Det kan innebære perioder med våkenhet på 20-60 minutter, som deretter veksles med perioder med søvn eller hvile. Nøyaktig hva minibabyen gjør der inne, eller hvor lenge den sover eller er våken, er vanskelig å vite. Man kan imidlertid se at søvn/våkne-intervallene er relativt korte og kan variere.
I uke 11-12 er det fokus på utvikling av organer og livmor. Kan du kjenne toppen av livmoren på høyde med kjønnsbenet ditt nå? Noen gravide kan allerede føle det!
Hvis du føler kvalme, begynner den nå å avta? Hvis ikke, hold ut! For de aller fleste er det over rundt uke tolv 💜
Avhengig av blodtype og rhesusfaktor (Rh-faktor), kan det være aktuelt å analysere barnets Rh-faktor. Dette gjøres ved å ta en såkalt blodgruppering av den gravide. Dette gjøres via blodprøve, ofte i kombinasjon med KUB-testen dersom dette er aktuelt for deg. Det skjer etter 10 fullgåtte uker. I Sverige er det ulike prosedyrer for ulike regioner, noe som gjør at dette kan håndteres på ulike måter avhengig av hvor i landet du bor. Felles er imidlertid at dersom den gravide har negativ Rh-faktor, analyseres også barnets Rh-faktor. Dette gjøres for å finne ut om det er noen sannsynlighet for at den gravide kan utvikle antistoffer.
Husk at helsetilbudet under svangerskapet er forskjellig fra region til region. Snakk med jordmoren din om hva som gjelder der du bor.
Hormonene i kroppen din gjør at slimhinnen i munnen blir mer hoven og skjør enn før. Det fører som regel til at tannkjøttet begynner å blø lettere når du pusser tennene, noe du kanskje allerede har lagt merke til? Som gravid har du også større risiko for å få hull i tennene, og spyttets egenskaper kan endre seg i denne perioden. Det er derfor spesielt viktig å være nøye med munnhygiene under graviditet! I tillegg til endringer i munnslimhinnen og spytt, kan småspising også bidra til dårlig tannhygiene. Så ta vare på munnen din så godt du kan!
Under svangerskapet øker blodvolumet med omtrent 40 %. Mange kan se blodårene på kroppen litt tydeligere nå, sammen med nye linjer på huden. Det er en bivirkning av den økte blodtilførselen i kroppen som oppstår for å gi fosteret den næring det trenger. Det er imidlertid ingenting å bekymre seg for, da de fleste blodårer vil gå tilbake til sitt normale utseende etter fødselen.
Rundt denne uken opplever mange gravide at magen er mer synlig og at brystene har blitt større (men ikke alle, fordi endringene i kroppen er individuelle, noe som er viktig å alltid huske!). Siden fosteret fortsatt er knappe 4 cm, er det hovne tarmer som vanligvis er årsaken til at magen kan føles oppblåst. Muskelveggen i tarmene beveger seg langsommere og aktiviteten i tarmen er langsommere. Det er også en utvidelse av tarmene under graviditet, som er en årsak til at magen svulmer. Det kan også være mer gass i tarmen, noe som øker følelsen av hevelse. Denne følelsen kan avta noe i løpet av en uke eller to, for så å komme tilbake senere, men da fordi livmoren har vokst og tar opp mer plass.
Copyright © Baby Journey
Annonsør
Vilkår
Last ned appen vår her
Copyright © Baby Journey