Gravid uke 12 | Nå har armer og ben blitt dannet

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 12 | Nå har armer og ben blitt dannet

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 12. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 12 er fosteret i størrelse med en lime.

Bebyen: Den mest følsomme tiden er over

Den mest følsomme utviklingstiden er overstått, hurra! Fosterets øyne er nå dekket av øyelokk. Fosteret har også dannet både armer og ben – og kan dessuten bevege dem!

Fostervann

Nå er lungene fylt med fostervann. Fostervannet består av ren væske som suksessivt blandes med små hudflak og partikler fra babyens hud og navlestreng i løpet av svangerskapet. Når svangerskapet er fullført, kan fostervannet derfor se ganske grumsete ut! Fosteret drikker og urinerer fostervann og det produseres stadig nytt fra morkaken.

Barnets unike egenskaper og fingeravtrykk tar form

Fosteret har tynn, gjennomsiktig hud og det unike fingeravtrykket begynner nå å danne seg på fingertuppene, samtidig som neglene blir stadig mer synlige. Ansiktstrekkene begynner å komme tydeligere frem og amorbuen begynner å ta form på overleppen. Et lite menneske blir til, rett og slett!

På dette tidspunktet burde du ha fått time for en ultralyd. Den utføres vanligvis rundt uke 11-14 og kalles for en tidlig ultralyd. Der får du informasjon om fosterets alder og termin, antall fostre, morkakens plassering og fosterets utvikling og anatomi. Denne ultralyden har nylig inførts og skal tilbys alle gravide i Norge, da det er en tidkrevende prosess kan tilbudet variere på de forskjellige sykehusene.

Under rutineultralyden sjekker en ultralydjordmor hvor mange fostre det er i livmoren, hvordan organer og ekstremiteter (armer og ben) ser ut og daterer graviditeten dersom dette ikke er gjort tidligere. Denne undersøkelsen fokuserer på organer og anatomien. Hjertet og karene til og fra hjertet undersøkes. Det er imidlertid de små organene som undersøkes og vurderes/måles. Hvis ikke alt kan sees og måles, settes det opp det en oppfølgingstime for å få en fullstendig ultralydundersøkelse.

Ernæring fra morkaken

Tidligere har fosteret fått all næring via det gule legemet, men denne uken krymper det, og morkaken overtar tilførselen av næring og oksygen. Alt som mor spiser og drikker vil nå, i sin helhet eller en viss mengde, gå over til fosteret via morkaken.

Morkakens viktigste funksjon er å styre utvekslingen mellom sirkulasjonen til fosteret og den gravide. Enkelte partikler, stoffer, virus eller bakterier kan ikke krysse morkaken og føres videre til fosteret, men blant annet kan alkohol passere barrieren i morkaken, noe som gjør at det er viktig å avstå fra alkohol slik at fosteret ikke får i seg det. Medisiner kan også krysse morkaken, så det er viktig å spørre jordmor eller lege om du blir behandlet med noen medisin.

Navlestrengen fester seg til selve navlen til fosteret, og i den andre enden er fosterhinnene og morkaken. Den har et geleaktig dekke rundt de tre blodårene og er hvit/gjennomskinnelig i fargen. I forbindelse med ultralyd sjekkes blant annet antall kar i navlestrengen. Disse blodårene transporterer så næringsstoffer, oksygen og avfallsstoffer mellom morkaken og fosteret.

Glukose

Nå har fordøyelsen og cellene utviklet seg slik at fosterets fordøyelsessystem kan ta opp sukker. Da er det gunstig for både den gravide og fosteret å ha en jevn tilførsel av energi, og det er spesielt bra om du som gravid spiser et sunt og balansert kosthold da glukose (sukker) påvirker veksten til fosteret. Hvis du har et balansert kosthold, er det ingen grunn til bekymring. Jordmoren din vil følge blodsukkernivået ditt gjennom hele svangerskapet.

Fosterets organer

Grunnlaget for alle organer og funksjoner er på plass, men det er fortsatt en lang vei å gå til de er ferdig utviklet. I bukhulen vokser bukspyttkjertelen, leveren og flere andre organer. Fosteret er ca 48 millimeter fra hodet til baken!

Mamma: 12 uker gravid og økt blodvolum


Ikke glem å ta vare på deg selv mens du bærer frem babyen din. Du og ditt velvære ER viktig! Husk at en mor som har det bra, er det samme som en god mor. Det høres kanskje vagt ut, men etter fødselen vil disse bitene falle på plass.

Kosthold, ernæring og kosttilskudd

Gjennom hele svangerskapet er det godt å spise og drikke næringsrikt. Det er spesielt viktig å få i seg kalsiumrik mat, da det utvikler barnets bein og tenner.

Jern er også viktig for at du skal ha det bra, og ikke minst for babyens bloddannelse. Du bør imidlertid ikke ta jerntilskudd hvis du ikke har mangel. Det vil jordmoren din finne ut når dere kontrollerer blodnivået ditt.

Har du lav jernverdi, fortynnes blodet mer på grunn av det økte væskevolumet i kroppen. Ettersom de røde blodcellene, hemoglobinet, faller/fortynnes, kan du oppleve symptomer som tretthet, slapphet og hodepine.

Ved mangel på jern vil du bli anbefalt å ta tilskudd. Da kan det være lurt å lese litt om de ulike alternativene som finnes, for det kan hende at noen jerntilskudd kan fungere bedre for deg enn andre. Hvis en variant ikke føles riktig, kan du alltid spørre jordmoren din om råd.

Hvis du blir anbefalt å ta jerntilskudd, kan det være greit å vite at opptaket av jern fremmes av C-vitamin. Det kan derfor være gunstig å spise litt sitrusfrukt eller visse C-vitaminrike grønnsaker i forbindelse med inntak av jern. Opptaket av jern hemmes imidlertid av kalsium, så ikke skyll ned tabletten med et glass melk eller til frokost hvis du for eksempel spiser yoghurt.

Tips til matvarer med høyt innhold av vitamin C er blant annet gul og rød paprika, brokkoli, grønnkål, kiwi, jordbær, papaya og blomkål.

Morkaken

Fra nå av gir morkaken all næring til fosteret. Morkaken, eller placenta, kan vokse på forskjellige steder i livmoren, men uansett hvor den vokser, er funksjonen alltid å transportere og tilføre fosteret oksygen og næringsstoffer via blodet og transportere bort det oksygen- og næringsfattige blodet.

Selve transporten skjer i navlestrengen via blodet i de ulike blodårene som er der. Morkaken sørger for at blodet filtreres med rikt blod til fosteret og tar seg av restene når det dårlige blodet kommer tilbake til morkaken.

Morkaken vokser gradvis i både omkrets og tykkelse under graviditeten. Det kan ofte ha en sammenheng med størrelsen på det nyfødte barnet.

Morkaken fester seg til livmorveggen og har kontakt med den gravides sirkulasjonssystem på den ene siden og fosterets sirkulasjonssystem på den andre – et fantastisk system som er meget finurlig oppbygd.

De doble fosterhinnene danner veggene i fosterets bolig, der morkaken er som en kjøkkenkrok i den lille ettromsleiligheten. Siden av morkaken som er vendt mot veggen, har en blå/rødaktig farge og er rik på blodårer, noe som gjør at den ser ut som et tre uten blader, og navlestrengen sammenlignes med stammen til et tre. Dette kalles vanligvis livets tre!

Kvalme

For noen kvinner som har hatt problemer med kvalme, kan dette begynne å avta etter denne uken. Det er ofte fordi det er nå morkaken tar over og gir næring til fosteret i stedet for det gule legemet, som senker hormonet HCG, som vanligvis er årsaken til kvalmen. Vi krysser fingrene for at det går over for deg også! Det er hormonene som påvirker din eventuelle kvalme og disse påvirker gravide i ulik grad. Derfor varierer kvalmen veldig fra kvinne til kvinne. Tretthet, stress og tom mage er også faktorer som kan påvirke kvalme.

Hvis du ikke har fått spist ordentlig på grunn av kvalmen, trenger du ikke bekymre deg for babyen i magen. Fosteret lever som en (kjærlig) parasitt på deg og tar det det trenger før du får din del av overskuddet. Når det er sagt, ikke glem å ta vare på deg selv på denne viktige ferden.

Her kan du lese om graviditeten i uke 11.

Her kan du lese om graviditeten i uke 13.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer