Gravid uke 13 | Har du fortalt det til andre?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 13 | Har du fortalt det til andre?

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 13. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 13 er fosteret i størrelse med en kiwi.

Bebyen: Nå dannes fosterets unike fingeravtrykk

Nå er fosteret ca 6 cm langt fra hode til bak, og nakken er sterk nok til at fosteret kan bevege hodet. Dannelsen av nerveceller er på sitt mest intense rundt denne tiden frem til uke 22, og skjelettet som tidligere har vært bløtt, er nå i ferd med å herdes.

Utvikling

Fosteret kan ennå ikke puste på egen hånd, og får oksygen gjennom blodet fra morkaken. Derimot trener fosteret sine åndedrettsmuskler ved å utføre pustebevegelser som får fostervann til å strømme inn og ut av det voksende lungevevet. En del av denne treningen, som foregår gjennom hele svangerskapet, er at fosteret trener på å bruke brystmuskulaturen, som er en viktig del av pusten.

Denne prosessen er viktig, for så snart navlestrengen kuttes ved fødselen, må lungene fungere. Sekunder etter at babyen kommer ut under fødselen, presses fostervannet ut av lungene og babyen begynner å puste luft gjennom nesen for første gang, ofte i forbindelse med den første gråten. Generelt puster nyfødte babyer med nesen i stedet for med munnen, da dette delvis gjør dem i stand til å spise og puste samtidig. Den har også en fuktighetsgivende og tempererende effekt på innåndingsluften gjennom nesen.

Ørene og hørselen

Forskning tyder på at barnet kan begynne å oppfatte lyder allerede nå. Ørene er imidlertid ferdig utviklet først i uke 24, og ved fødselen vil babyen kjenne igjen stemmene som den har hørt i løpet av tiden i livmoren. Koselig, ikke sant?

Morkaken

I morkaken skyller mors blod over de små blodårene til fosteret som i små bassenger slik at blodet skal kunne filtreres, ettersom morens og barnets blod normalt ikke blandes. Dette skjer fordi fosteret må beskyttes mot skadelige stoffer, bakterier og virus.

Fosteret har en spesialtilpasset blodsirkulasjon i livmoren. Hjertet pumper blodet rundt, men det passerer ikke gjennom lungene på samme måte som etter fødselen. Siden fosteret ikke trenger å bruke lungene ennå, tar blodet en snarvei gjennom fosterets forkammer. Derfor er det et hull mellom høyre og venstre forkammer, og deretter videre til venstre kammer og så ut i aorta. Åpningen lukkes når babyen blir født og trekker sitt første åndedrag. Er det ikke interessant å se hvordan det fungerer?

Mamma: Gravid i uke 13 – nå er den største risikoen for spontanabort over

Nå er du i sluttfasen av første trimester, og snart har du vært gravid en tredjedel av tiden. Godt jobbet! 💕

Slik påvirker hormonene deg som gravid

Graviditetshormonene påvirker blodvolum og blodgjennomstrømning i kroppen. Derfor kan slimhinnen i skjeden få en rød-lilla farge; før graviditeten var den mer rosa i fargen. Du kan også se at kjønnsleppene kan hovne opp, og du kan til og med se et kar du ikke har sett før – nettopp fordi det er mer blod og væske i alle kroppens blodårer under svangerskapet. Når blodvolumet øker, pumper hjertet ditt også rundt en større mengde væske og blod i kroppen. Dette fører til at pulsen øker og du kan føle at hjertet slår raskere enn normalt, samt at du puster raskere.

Med det økte volumet fortynnes også mengden røde blodlegemer, noe som øker følelsen av kortpustethet. Alt dette kan få dine vanlige aktiviteter til å føles tyngre enn vanlig. En trapp som du ellers ikke ville blitt andpusten av å gå opp, kan plutselig få deg til å pese tungt!

Arbeidsmiljøloven

Noen jobber er mindre egnet, eller til og med usunne for gravide, så du bør lese deg opp om rettighetene dine i arbeidsmiljøloven. Ifølge arbeidsmiljøloven har du som gravid rett til et svangerskapsvennlig arbeidsmiljø.

Klær under svangerskapet

Kanskje det er på tide å begynne å tenke på gravidklær nå? For noen tar det litt tid før det behovet viser seg, og for andre har det skjedd for lenge siden. Husk at det varierer fra kvinne til kvinne hvordan magen og resten av kroppen reagerer på en graviditet! Utvalget av gravidklær kan føles lite i forhold til hva du er vant til. Det kan føles trist å bruke penger på mammaklær når man vet at klærne kun skal brukes i en kort periode … Men noe mange ikke tenker på, er at flere av klærne kan brukes etter fødselen også! Da kan det nemlig være fint å bruke klær som ikke er for trange.

Gravidbukser med høy kant kan være spesielt behagelige å bruke etter fødsel, også BH-er som er tilpasset amming og har en liten ekstra flik bak der du fester BH-en, slik at omkretsen kan bli større i takt med den voksende magen, som til slutt kan bule like mye ut som ved bøylen på BH-en. Kjoler, gensere og skjorter med knapper som ikke er trange, fungerer utmerket selv om du planlegger å amme etter fødselen.

Du kan også bytte med venner, spørre rundt i ulike miljøer om noen vil selge gravidklærne sine videre eller kjøpe klær i vanlig avdeling men gå opp en størrelse! Noen synes det er kjempegøy med gravidklær, og andre ikke i det hele tatt. Tilpass etter din smak og dine behov.

Tips!

Hvis den vanlige buksen din passer ellers, men begynner å bli litt trang i midjen, kan du bruke en hårstrikk som du fester mellom knappen og åpningen. Med en større genser som topp er ikke gapet ved snoren synlig, og du kan vente en stund til med gravidbukser.

Her kan du lese om graviditeten i uke 12.

Her kan du lese om graviditeten i uke 14.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

  • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

    I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
  • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

    For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
  • Få barnet til å sove i sin egen seng

    Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
  • Sex og samliv etter fødsel

    Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
  • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

    Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
  • Bekkenbunnstrening for gravide

    Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
  • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

    Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

    Artillerigatan 16

    114 52 Stockholm

    Baby Journey

    Vilkår

    Last ned appen vår!

    ladda ner i appstore

    Copyright © Baby Journey

    Copyright © Baby Journey

    Mobile footer