Gravid uke 21 | Halvparten av svangerskapet fullført

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 21 | Halvparten av svangerskapet fullført

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 21. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er gravid i uke 21 er fosteret i størrelse med en artisjokk.

Bebyen: Fosteret trener lungene sine

Nå er barnet ditt omtrent 26 cm og veier rundt 400 gram! Denne uken er det 50 % ferdigbakt, nå er det bare halve tiden igjen!

Vekt og vekst

Første halvdel av svangerskapet vokser alle fostre med en relativt jevn hastighet. Fra uke 21 begynner de imidlertid å vokse i en mer individuell takt, og man kan se større forskjeller i ulike mål.

Størrelsen på fosteret påvirkes av gener, størrelsen på morkaken som transporterer og filtrerer næring, flyten av næring i karene i navlestrengen, og sist men ikke minst er veksten til hvert individ unik. Utvikling og størrelse kan også variere avhengig av om du er i begynnelsen eller på slutten av en svangerskapsuke. Mye kan skje på syv dager!

Utvikling

Sansene fortsetter å utvikle seg og barnet er fortsatt aktivt i magen og beveger seg mye. Bevegelsene blir stadig mer avanserte og barnet kan til og med ta salto fremover og bakover!

Svettekjertlene er allerede ferdig utviklet, men selv om fosteret beveger seg mye, vil det ikke begynne å svette før etter fødselen. I tillegg til øyelokk har barnet nå øyevipper, og øynene kan reagere på lys. Barnet har imidlertid ikke begynt å åpne øynene ennå. Rundt uke 25 vet man at mange babyer kan åpne og lukke øyelokkene i magen.

Rundt uke 20 er huden dekket med et tynt lag med talg blandet med døde hudceller, samt hår som beskytter den sensitive huden mot å bli påvirket av fostervannet.

Fostervann

Nå utgjør fostervannsvolumet ca. 400 ml. Når fosteret er i magen, trenger det ikke bruke lungene for å oksygenere blodet. I stedet trener fosteret lungene gjennom brystmusklene, som øver på å gjøre pustebevegelser. Barnet drikker fostervann, og deretter tas væsken opp av mage-tarmkanalen. Nyrene produserer da urin som barnet tisser ut. På denne måten påvirkes fostervannsmengden av fosteret selv! Også morkaken og fosterhinnene er en del av prosessen i dannelsen av fostervann. Imidlertid er fosterhinnene mest involvert i løpet av de første 15 ukene av svangerskapet.

Mamma: Gravid i uke 21

Du er halvveis i svangerskapet! 20 uker igjen til mål! ⭐

Vekst av livmor og mage

Livmoren fortsetter å vokse og når nå opptil noen få centimeter under eller rundt navlen. Hos noen kvinner kan navlen begynne å stikke ut rundt denne tiden, men det kan ta litt tid, akkurat som at størrelsen på magen varierer. Hvis det ikke er synlig ennå, vil det helt sikkert bli synligere i løpet av de neste ukene, for nå skjer det en større vekstperiode hos fosteret.

Hvor mye graviditeten er synlig utad, påvirkes av flere ulike faktorer. Blant annet om livmoren tipper fremover eller er mer bakover, hvor lang eller kort overkroppen din er og hvor sterk kjernemuskulaturen din er. Det kan derfor være stor forskjell på hvor synlig magen er, avhengig av hvordan kroppen din er bygget opp! Derfor trenger du ikke å sammenligne deg med andre gravide.

Blodvolum og jern

Under svangerskapet øker blodvolumet i kroppen, og du må kanskje fylle opp jernlagrene ved hjelp av kosttilskudd. Jern er et stoff som produserer hemoglobin i de røde blodcellene, som igjen transporterer oksygen rundt i blodet. Derfor er jern spesielt viktig for både deg og barnet ditt! Jordmoren vil overvåke blodnivået ditt (hemoglobin) ved flere anledninger i løpet av svangerskapet.

Slik får du i deg jern

Hvis du trenger å få i deg mer jern, vil jordmoren din gi deg beskjed om dette. Ettersom fosteret ikke kan produsere sitt eget jern, men forsyner seg av ditt lager samt det du fyller på med, er det vanlig å ta jerntilskudd under svangerskapet. Selv om du har et godt grunnleggende jernnivå, kan det hende du må fylle på.

Du kan også spise et kosthold rikt på jern: blant annet kjøtt, fjærfe, fisk og egg. Er du vegetarianer kan du få jern gjennom hele korn, nøtter, frø, tørket frukt, spinat, grønne bladgrønnsaker og belgfrukter.

Kombiner gjerne et jernrikt kosthold med C-vitamin, fordi det forbedrer jernopptaket, mens visse matvarer, som koffein, kan hemme det. Vitamin C finnes i de fleste fargerike frukter og grønnsaker som kiwi, appelsin, jordbær, paprika, brokkoli og grønnkål.

Fosterbevegelser

Rundt uke 20 kjenner mange gravide uregelmessige fosterbevegelser, men det kan ta lengre tid hvis for eksempel morkaken din ligger på forveggen. Den fungerer nemlig som en dempende pute.

Hvordan fosterbevegelsene merkes i løpet av denne og de kommende ukene, er veldig individuelt og det er ikke uvanlig at det først er senere man forstår at det var babyens bevegelser man kjente. Følelsen kan noen ganger sammenlignes med et sveip eller vibrasjon som like gjerne kan være luft i tarmen. Det er imidlertid stor sannsynlighet for at det er bevegelser fra babyen, og i så fall vil det bli tydeligere i løpet av de neste ukene.

Her kan du lese om graviditeten i uke 20.

Her kan du lese om graviditeten i uke 22.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer