Gravid uke 4 | Gratulerer med graviditeten!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 4 | Gratulerer med graviditeten!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gratulerer med graviditeten! I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 4. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen. Når du er 4 uker gravid, er embyoet på størrelse med et valmuefrø!

Bebyen: Dette skjer når du er 4 uker gravid

Nå er det opp til oss og våre erfarne jordmødre å veilede deg gjennom de neste ni månedene. Målet er å være med deg på ferden og gi deg all den viktige og interessante informasjonen du trenger.

Befruktning og eggløsning

Du er nå gravid, og det betyr at ett (eller flere!) egg er blitt befruktet. Dette skjer når du har eggløsning, noe som vanligvis skjer 12-16 dager før neste menstruasjon. Ved eggløsning fanges egget av egglederen, og ved befruktning møter mannens sperm kvinnens egg i en av egglederne. En av sædcellene kommer først inn i egget og vinner dermed konkurransen.

Fire dager etter befruktning vil egget reise gjennom egglederen mot livmoren, og rundt dag seks vil det feste seg til livmorslimhinnen. Da er du offisielt gravid! På dette tidspunktet kalles det befruktede egget eller embryoet en blastocyst, og det vil klekkes når det dannes et hull i eggeskallet. Blastocysten når deretter livmoren og legger seg inn i livmorslimhinnen.

Vel fremme i livmorslimhinnen deler embryoet seg. Den ene delen danner morkaken og fosterhinnene, mens den andre delen danner selve embryoet. Avhengig av hvor i livmoren embryoet fester seg, vil morkaken komme ut derfra. Det betyr altså at morkaken er forskjellig plassert hos alle gravide. Den kan enten festes på toppen av livmoren, i frontveggen eller i bakveggen. Du kan også ha en lavt voksende morkake. Hvor morkaken din befinner seg, er noe du vil høre mer om senere på en ultralyd hos jordmor.

Morkaken og hormoner

Morkaken produserer hormonet HCG, som stimulerer produksjonen av progesteron. Du kjenner sikkert igjen dette fra da du tok en graviditetstest, da det er nivåene av HCG som gir effekt på testen og viser om du er gravid eller ikke. Derfor kan en graviditetstest nesten aldri være feil, fordi det ikke finnes noen morkake som skiller ut HCG med mindre du har blitt befruktet.

På stedet i eggstokken hvor egget ditt har blitt løsnet, finner vi nå det gule legemet. Det produserer det graviditetsbevarende hormonet progesteron, og i eggstokkene produseres hormonet østrogen.

Last ned Baby Journey-appen i App Store eller Google Play og følg svangerskapet uke for uke.


Mamma: Nå forandrer livet seg!

Nå er kroppen din i full gang med å lage et embryo 💜

Kanskje du allerede kjenner såre bryster, kvalme og en gnagende smerte i magen? Smertene minner om smertene som mange kvinner føler før mensen, noe som kan gjøre det vanskelig å finne ut om det faktisk er et tegn på graviditet eller om mensen er på vei. Heldigvis har graviditetstesten gitt deg et sikkert svar, og det kan faktisk ikke være feil, selv om det kan føles som om du må ta en håndfull tester til for å være på den sikre siden.

Hvis du ikke har noen graviditetsrelaterte symptomer i det hele tatt, er det helt normalt. Følelsene under svangerskapet varierer enormt fra kvinne til kvinne. Fra nå av er det godt å gå inn med holdningen om aldri å sammenligne ditt eget svangerskap med andres.

Graviditetsuker

Svangerskapsukene begynner å regnes fra den første dagen av siste menstruasjon, selv om det befruktende samleiet faktisk ikke har funnet sted ennå. Rundt dag 14 etter at mensen starter har du eggløsning, og det er først da egget kan befruktes av en sædcelle og føre til graviditet.

Menstruasjonssyklus og eggløsning

Hvis menstruasjonssyklusen din er 28 dager, som er gjennomsnittet, begynner graviditeten å regnes to uker før selve befruktningen finner sted. Det betyr at selve svangerskapet er 38 uker, selv om man vanligvis snakker om en graviditet som 40 uker. Hvis menstruasjonssyklusen din er regelmessig og du får en positiv graviditetstest den dagen mensen uteblir, betyr dette at du er i uke 4+0. Hvis du er gravid for første gang, kan beregningsmetoden føles litt forvirrende, så la oss rydde opp i det:

Kort fortalt betyr tallet 4 at du har fullført fire fullgåtte uker, og +0 betyr at du har fullført fire fullgåtte uker og null dager (altså nøyaktig fire uker). Når du er i 4+6, betyr det at det har gått fire fullgåtte uker og seks dager.

I Baby Journey-appen vil du raskt skjønne at det står at du er i uke 5 når du er i uke 4+0. Kanskje det høres forvirrende ut? Så la oss forklare dette nærmere: Når appen viser at du er i uke 5 (4+0), er du i femte svangerskapsuke, men du har ikke gått gjennom fem fullgåtte svangerskapsuker ennå. Tenk deg hvordan du snakker i sport, for eksempel fotball. 4 minutter er spilt (fire fullgåtte uker) og 5. kampminutt er i gang (femte uke).

Svangerskapsuker

For å gjøre dette enda litt vanskeligere snakker helsevesenet vanligvis om gestasjonsuker. Det er så mange uker og dager fosteret faktisk er. Helsepersonell vil med andre ord alltid si at du er i fjerde uke når du er i uke 4+0, mens man i vanlig språkbruk alltid snakker om uken du er i, altså uke fem.

Dette kan være nyttig å vite når du kontakter helsestasjonen, selv om de som regel har full kontroll og alltid spør når siste menstruasjon startet for å kunne beregne hvor langt du er på vei.

Artikkelen Om eggløsning, å bli gravid og hvor lang tid tar det egentlig? beskriver denne prosessen videre.

Dersom du trenger tidlig kontakt med jordmor eller lege under svangerskapet, kan du allerede nå kontakte jordmorklinikken for å avtale en tidlig konsultasjon. Det er også mulig å få hjelp fra din helsestasjon dersom du trenger å oppsøke lege. Hvis du har vært frisk før, kan du vente et par uker før du tar kontakt med jordmor for å avtale en innledende helsekonsultasjon eller registreringssamtale.

Her kan du lese om graviditeten i uke 5.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer