Gravid uke 40 | Fødselen nærmer seg!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

Gravid uke 40 | Fødselen nærmer seg!

Verifierat av

Maria Midstam

Barnmorska

I denne artikkelen vil du kunne lese om alt som har med graviditeten å gjøre i uke 40. Her får du informasjon om babyens utvikling, hvordan mors kropp endrer seg og tipsene du kan trenge under reisen.

Bebyen: Fosteret samler energi før fødselen

Nå er barnet cirka 51 cm langt og veier rundt 3,5 kg. Og fødselsuken er her! YOU DID IT 🎉

Babyen forbereder seg til fødselen

Fødselen nærmer seg og babyen samler derfor mye energi og antistoffer via morkaken, som skal beskytte babyen den første tiden. Dersom fødselen blir stressende, har babyen i magen lagret energi for å kompensere for disse påkjenningene, for eksempel den kortvarige oksygenmangelen som er svært vanlig i forbindelse med fødselen.

Energilageret som barnet har lagt på seg, er nok til å forsørge barnet den første levedagen dersom fødselen har vært normal. Dette er grunnen til at nyfødte babyer ikke *trenger* å bli matet de første 24 timene, men babyen blir selvfølgelig ammet eller matet med flaske hvis babyen viser interesse for det.

Dersom du ønsker å amme og den nyfødte ikke suger i løpet av det første døgnet, anbefales det at du stimulerer morsmelken/brystene med hånden med noen timers mellomrom for å sende signaler til hjernen om å produsere morsmelk. Form da hånden til et «C-grep» rundt brystet. Skyv hånden tilbake mot brystkassen, og klem deretter forsiktig på grepet mens du forsiktig vrir C-grepet og fører fingrene ut mot brystknoppen. Prøv å omfavne hele brystet slik at du får med deg alle melkegangene for effektiv tømming. Du må derfor føre C-grepet bakover, sammen og fremover! Men husk, det skal ikke gjøre vondt.

Fjerning av navlestreng og prøver fra navlestrengen

Når babyen har kommet ut, er det på tide å klippe navlestrengen. Det gjøres vanligvis etter et par minutter, og deretter festes en strikk til navlestumpen hos babyen. Etter fødselen kan helsepersonellet spørre deg om de kan ta prøver fra navlestrengen. Noen sykehus tester rutinemessig alle babyer, mens andre gjør det basert på fødselen. Dette kan for eksempel være dersom du mistenker at barnet var uvel under fødselen eller hadde oksygenmangel. Ved å ta prøver fra navlestrengen kan denne deretter analyseres. Husk at du som forelder alltid må gi ditt samtykke før denne type undersøkelser gjennomføres. Spør helsepersonell om mer informasjon hvis du er usikker.

Når morkaken kommer ut

En stund etter at navlestrengen er kuttet, normalt sett 15-30 min, er det på tide å føde ut morkaken. Du kan kjenne at magen strammer seg som rier og at du får følelsen av å ville presse på nytt, eller at jordmor vil kjenne på magen om livmoren trekker seg sammen og be deg om å presse. Jordmoren kan også føre ut morkaken ved å trekke forsiktig i navlestrengen, noen ganger mens hun trykker på magen.

Hva skjer hvis morkaken ikke vil løsne?

Noen ganger kan det hende at morkaken må fjernes for hånd hvis den ikke løsner. Dette gjøres av fødselslege på operasjonsstuen, og du vil da få en god bedøvelse.

Dersom livmoren ikke trekker seg sammen etter fødsel, kan det blø kraftig, da er det viktig å raskt sørge for at morkaken kommer ut. Dette foregår i narkose på operasjonsstuen og utføres av fødselslege.

Når morkaken er ute vil jordmor undersøke at den er hel, at fosterhinnene er fullstendige og at det er tre navlekar i den. Den siden av morkaken som babyen har hatt mot seg i livmoren, ligner vanligvis på et tre der de nedre karene på morkaken ser ut som røttene til treet, nalvelstrengen som stamme og babyen er det som vokser i treet. Jordmødrene kaller dette for livets tre!

Etter fødselen

De første to timene etter fødselen anbefales det at babyen ligger hud-mot-hud uten klær eller bleie med moren med et teppe eller et håndkle over seg. Det styrker båndet mellom barn og mor, samtidig som barnet kan opprettholde sin normale kroppstemperatur. Dette fører igjen til at barnet sparer energi, noe som er bra for å holde blodsukkeret stabilt. Sist men ikke minst er dette optimalt for nivåene av oksytocin, som holder seg høye i armene til moren – noe som igjen får livmoren til å trekke seg sammen. Alt går hånd i hånd!

Hvis fødselen har vært et umiddelbar keisersnitt, blir mor vanligvis lagt i søvn. Da kan barnet komme til partneren eller ledsager og ligge hud mot hud. Moren vil bli tatt hånd om på oppvåkningsavdelingen, og så kan partneren og barnet komme dit slik at alle kan være sammen. Hvis moren har vært våken under keisersnittet, er alle sammen hele tiden.

Mamma: Gravid i uke 40

Denne uken når du ENDELIG termindato! Har du noen følelser om at noe er på gang ennå? Vi er så imponert over deg – du klarte det og milepælen din er nådd!

Har du fått kynnere?

Nå kjenner du mest sannsynlig kynnere som kommer og går. Det er mest vanlig å kjenne smertsomme kynnere om kveldene og nettene fordi nivåene av oksytocin er på sitt høyeste når du sover og/eller hviler. Hvis de avtar, trenger du ikke gjøre noe med det, men vi skjønner at du sannsynligvis foretrekker at de skal komme igang nå.

Igangsetting

Noen ganger må en fødsel settes igang (induseres) hvis den ikke starter naturlig. Dette avgjøres av en fødselslege basert på tilstanden til barnet eller den gravide kvinnen. Det kan også være basert på lengden på svangerskapet.

Hva betyr igangsetting?

Det finnes ulike metoder for igangsetting, og det styres av hvor moden livmorhalsen og mormunnen er. Det kan være tabletter som gis for å få livmorhalsen til å modnes og livmoren til å trekke seg sammen, et mykt kateter som utvider mormunnen, å ta hull på fosterhinnene slik at vannet går, eller å gi riestimulerende drypp.

Du kommer til å besøke jordmoren kort tid etter termindato, og dersom du ikke har rukket å føde ennå, vil jordmoren diskutere mulighetene for å få settes igang. Rutinen er at jordmor tar kontakt med føden, som så tar planleggingen sammen med deg. Tidspunkt for å settes igang varierer og hvis du føder i mellomtiden, vil timen avbestilles automatisk.

Råmelk

Råmelk er første mat som er tilpasset ditt barn, og derfor kan mengden råmelk variere. For noen gravide lekker brystene råmelk under svangerskapet. For noen kan det lekke mye, mens det for andre ikke lekker noe i det hele tatt. Hvorvidt brystene lekker under svangerskapet, vil ikke påvirke ammingen.

Når babyen er 24 timer gammel og det påfølgende døgnet, må babyen fylle opp energilagrene og ammes for å få stabilt blodsukker. Jo mere babyen blir ammet og brystene stimuleres, jo mere melk produseres og jo raskere starter melkeproduksjonen! Anbefalingen er da å amme minst 8-12 ganger per døgn, men mange babyer ammer mye mere og det er normlat.

Råmelken som babyen får i begynnelsen, inneholder mer protein og mindre fett og karbohydrater enn den modne morsmelken, som renner til noen dager etter fødselen. Råmelken inneholder også antistoffer som kan beskytte barnet mot infeksjoner.

Dersom barnet ditt får morsmelkerstatning, vil jordmor gi deg veiledning om dette. Dere vil da gå gjennom hvilke mengder som er egnet å gi barnet det første døgnet og dagene etter at du har kommet hjem.

Baby Journey etter fødselen!

Takk for at vi fikk veilede deg gjennom svangerskapet helt frem til fødselen. Vi håper at du har fått mye verdifull informasjon under ferden slik at du føler deg forberedt på den første tiden med babyen din.

Etter fødselen håper vi du vil komme tilbake til oss og registrere ditt barns fødsel 💕 Da kan vi være her for deg i to år til og veilede deg gjennom alt som småbarnsårene innebærer – som tilknytning, søvnvansker, introduksjon av mat, barnets utvikling, foreldreforholdet og mye mer. Vi har erfarne eksperter på ulike felt som hjelper deg slik at du kan dra nytte av de absolutt beste tipsene som finnes.

Fødselshistorie

Så snart du har registrert ditt barns fødsel og landet i den nye babytilværelsen, kan du skrive ned fødselshistorien din i appen. Du vil se funksjonen på startskjermen, på samme sted som du vanligvis klikket deg inn for å lese om graviditetsuken din!

Her kan du lese om uke 39.

Her kan du lese om uke 41.

baby-journey-app

Du kanske även är intresserad av

 • Klar til å føde? Her er 8 tips for å få i gang fødsbabelen

  I sluttfasen av svangerskapet kan det føles som om tiden går i sneglefart og savnet etter din baby er enormt. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes en mengde husmortriks for å sette i gang fødselen (til…
 • 7 sikre tegn på at fødselen er nær

  For mange kan det føles tøft på slutten av tredje trimester, og ikke bare på grunn av babyen som vokser i magen. Usikkerheten om når du får møte den lille krabaten, er minst like utfordrende. Sannheten er at vi ikke…
 • Få barnet til å sove i sin egen seng

  Hvordan får du barnet ditt til å sovne og ikke våkne om natten, og når er det på tide for barnet å sove i sin egen seng? Det varierer fra familie til familie hvilke sovevaner som fungerer best. Dette fordi…
 • Sex og samliv etter fødsel

  Noen kommer raskt i gang med samlivet etter fødsel, men for mange tar det tid. Å få barn er en stor omstilling og det er slett ikke uvanlig at sexlivet blir annerledes enn før. Det er ingen fastsatt tidsbegrensning for…
 • Mekanisk tøyning av livmorhals: her er alt du trenger å vite

  Er du klar til å føde? Mekanisk tøyning av livmorhals er en måte å hjelpe kroppen til å fremskynde starten av fødselen på en naturlig måte. I denne artikkelen går vi gjennom alt du trenger å vite før en eventuell…
 • Bekkenbunnstrening for gravide

  Har du opplevd bekkenløsning (bekkensmerter) under graviditeten din? Bekkenløsning er vanlig, men kan være svært smertefullt og hindre deg fra å leve et normalt liv. Det finnes likevel øvelser og trening av bekkenbunnen som kan lette bekkenløsningen under graviditeten –…
 • Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning

  Under graviditeten er det risiko for høyt blodtrykk og organskader, såkalt svangerskapsforgiftning eller preeklampsi. I denne artikkelen går vi gjennom og beskriver hva svangerskapsforgiftning er. Høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon) forekommer i omtrent åtte prosent av alle svangerskap i Sverige. Av…

  Artillerigatan 16

  114 52 Stockholm

  Baby Journey

  Vilkår

  Last ned appen vår!

  ladda ner i appstore

  Copyright © Baby Journey

  Copyright © Baby Journey

  Mobile footer